Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dáta získané trasovacou aplikáciou Luca vymazali z centrálneho servera

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Patrick Hennig, výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá sa stará o prevádzku aplikácie, v Berlíne oznámil, že dáta sú teraz uskladnené a viditeľné iba v smartfónoch používateľov.

Berlín 4. mája (TASR) - Tvorcovia aplikácie Luca - spustenej počas pandémie koronavírusu ako nástroj na trasovanie kontaktov nakazených ľudí - v stredu oznámili, že vymazali všetky dáta, ktoré boli od začiatku pandémie zhromaždené a uskladnené v zašifrovanej podobe. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Patrick Hennig, výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá sa stará o prevádzku aplikácie, v stredu v Berlíne oznámil, že dáta sú teraz uskladnené a viditeľné iba v smartfónoch používateľov.

"Luca k nim nemá vôbec žiadny prístup," povedal Henning.

Tento krok je súčasťou premeny aplikácie Luca na digitalizačnú službu a platobnú aplikáciu pre odvetvie pohostinstva. Má umožniť návštevníkom reštaurácií naskenovať si QR kód pri svojom stole a vidieť v aplikácii účet, ktorý sa potom dá zaplatiť smartfónom.

Aplikáciu Luca spustili v roku 2020 na zhromažďovanie kontaktných údajov o hosťoch reštaurácií a návštevníkoch rôznych podujatí. Opakovane vyvolávala ostrú kritiku obhajcov práva na súkromie, pričom hlavným bodom sporov sa stalo centrálne úložisko dát.