Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko dodá Grécku bojové vozidlá, Atény pošlú svoje na Ukrajinu

Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas tlačovej konferencie v Aténach 12. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Scholz uviedol, že príslušnú dohodu uzavrel s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Berlín/Atény 31. mája (TASR) - Nemecko dodá Grécku bojové vozidlá pechoty, aby mohli Atény poslať na Ukrajinu svoju staršiu sovietsku techniku. Po mimoriadnom summite EÚ v Bruseli to v utorok oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR prevzala správu zo stanice Sky News a agentúry Reuters.

Scholz uviedol, že príslušnú dohodu uzavrel s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Nemecký kancelár bližšie nešpecifikoval, aké bojové vozidlá pechoty Berlín Aténam dodá, či aké konkrétne zbrane pošle Grécko na Ukrajinu.

"Ministerstvá obrany (Nemecka a Grécka) sa dohodnú na detailoch a uvedenú dohodu rýchlo implementujú," povedal nemecký kancelár.

Agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaný zdroj tvrdí, že Nemecko plánuje Grécku dodať 100 starších bojových vozidiel pechoty typu Marder z dielne nemeckého koncernu Rheinmetall.

Atény majú Kyjevu údajne dodať sovietske bojové vozidlá pechoty typu BMP, domnieva sa zdroj agentúry Reuters.

Nemecko je kritizované za to, že Ukrajine neposkytuje dostatočné množstvo ťažkých zbraní. Nemecká vláda doposiaľ schválila pre Ukrajinu len dodávky dvoch typov ťažkých zbraní - 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard a sedem samohybných húfnic "Panzerhaubitze 2000".