Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecko evakuuje svojich občanov z Kábulu

Na snímke lietadlo Airbus A400M nemeckých vzdušných síl odlieta z dolnosaského vojenského letiska Wunstorf do Kábulu 16. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác.

Berlín/Paríž/Kábul 16. augusta (TASR) - Nemecko spustilo evakuáciu svojich občanov z Afganistanu po tom, čo militantné hnutie Taliban v nedeľu ovládlo i hlavné mesto Kábul. V noci na pondelok pristálo podľa agentúry DPA v katarskej Dauhe americké lietadlo, na palube ktorého bolo 40 spolupracovníkov nemeckého veľvyslanectva a štyria členova švajčiarskej diplomatickej misie.

O niekoľko hodín neskôr odletelo do Kábulu z dolnosaského vojenského letiska Wunstorf prvé lietadlo nemeckej armády s vojakmi, ktorí majú zaistiť evakuáciu. Odcestovali s nimi i vojenskí policajti a zdravotníci Bundeswehru. Nemecko stiahlo svoje jednotky z Afganistanu koncom júna po 20 rokoch.

Francúzsko do pondelka večera uskutoční prvú evakuáciu svojich občanov z Kábulu na základňu v Spojených arabských emirátoch, uviedla podľa agentúry AFP ministerka obrany Florence Parlyová. Pre rozhlasovú stanicu France Info povedala, že z krajiny plánujú evakuovať desiatky Francúzov, ako aj "ľudí pod našou ochranou".

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú pred prezidentským palácom 16. augusta 2021 v Kábule.
Foto: TASR/AP


Predstavitelia Talibanu v pondelok podľa agentúry Reuters uviedli, že nemajú správy o prípadných bojoch. "Situácia je podľa našich informácií pokojná," uviedol jeden z členov islamistického hnutia.

Berlín chce do Kábulu vyslať stovky vojakov, Londýn návrat armády odmieta


Nemecká kancelárka Angela Merkelová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej plánuje do Afganistanu vyslať "niekoľko stoviek vojakov" na pomoc s evakuáciou nemeckých občanov, ako aj Afgancov, ktorým hrozí smrť zo strany militantného hnutia Taliban. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na parlamentné zdroje v Berlíne.

"Z Kábulu má byť na tak dlho, ako to bude možné, vytvorený letecký most na evakuáciu miestneho personálu, najmä žien, ľudskoprávnych aktivistov a ďalších zamestnancov mimovládnych organizácií," uviedol nemenovaný zdroj na margo nedeľňajšieho stretnutia Merkelovej so šéfmi jednotlivých poslaneckých klubov.

Podľa nemeckej vlády je nutná evakuácia zhruba 2000 ľudí. Z konzultácií so Spojenými štátmi vyplýva, že evakuačné operácie bude možné uskutočňovať do 31. augusta, avšak Berlín ich možno ukončí skôr. Z Nemecka už odletelo do Kábulu druhé evakuačné lietadlo Bundeswehru.

Naopak, britský minister obrany Ben Wallace odmietol možnosť, že by sa britskí vojaci či sily NATO v dohľadnom čase vrátili do Afganistanu, aby bojovali proti povstalcom z Talibanu. "Nie je pravdepodobné, že by sme sa vrátili späť," uviedol v tejto súvislosti pre televíziu Sky News. Vojenská časť kábulského letiska je podľa neho v bezpečí a Londýn robí všetko preto, aby evakuoval svojich občanov a Afgancov, ktorí majú väzby na Britániu. "Naším cieľom je... evakuovať približne 1200-1500 ľudí denne," priblížil.

Na snímke prvý prílet evakuovaného personálu z britského veľvyslanectva v Afganistane a britských občanov na letisku Brize Norton neďaleko Londýna 16. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Spojené kráľovstvo podľa Wallacea komunikuje s vedením Talibanu o bezpečnosti britských občanov prostredníctvom tretej krajiny - má ísť o jeden z blízkovýchodných štátov. Podľa vlastných slov dostal "záruky", že budú môcť Afganistan opustiť.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov Taliban informovala, že toto hnutie ovláda už viac ako 90 percent štátnych budov. Zástupcovia Talibanu uviedli, že civilistom, ktorí sú na kábulskom letisku, umožnia bezpečný návrat, ak sa rozhodnú v krajine zostať.

Pakistanskí vojaci kontrolujú dokumenty cestujúcim do Afganistanu na hraničnom priechode v pakistanskom Čamane 16. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Podľa očitých svedkov prišlo o život na Medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule v pondelok päť osôb, uvádza Reuters s tým, že bezprostredne nebolo známe, ako zahynuli. Na letisku panuje chaos po tom, čo sa tam zhromaždili tisíce Afgancov v nádeji, že sa im podarí odletieť z krajiny. Americkí vojaci tam v pondelok vypálili varovné výstrely do vzduchu. Na neoverenom videu zverejnenom na sociálnych sieťach je vidieť ležať na zemi tri mŕtve telá na mieste, ktoré je zrejme jedným zo vstupov na letisko.


Skupina Lufthansa dočasne pozastavila prelety nad Afganistanom


Letecká spoločnosť Lufthansa až do odvolania pozastavila prelety svojich lietadiel nad Afganistanom. Uviedla to v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie Lufthansy.

Skupina so sídlom v Nemecku vlastní aerolínie Brussels Airlines, Swiss, Austrian Airlines a Eurowings, ktorých sa toto opatrenie týka.

Ilustračná snímka.
Foto: FOTO TASR/AP


Lufthansa upozornila, že napríklad lety do Indie tak budú meškať približne hodinu.

Mnohí diplomati a miestni zamestnanci diplomatických misií v Kábule sa snažia krajinu čo najrýchlejšie opustiť na palube lietadiel, ktoré si prenajala najmä americká armáda. Spoločnosť Lufthansa oznámila, že s nemeckým ministerstvom zahraničných vecí rokuje o tom, ako čo najúčinnejšie podporiť vládu pri evakuácii nemeckých občanov a miestnych spolupracovníkov z Afganistanu.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)