Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Nemecko eviduje skokový nárast nakazených, pribudlo 28 000 prípadov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku pandémie bolo v Nemecku potvrdených vyše 4,5 milióna prípadov nákazy a 95 485 súvisiacich úmrtí.

Berlín 28. októbra (TASR) – Nemecko zaznamenalo vo štvrtok najvyšší skokový denný nárast počtu nakazených koronavírusom za posledné dva týždne – za stredu pribudlo 28 037 infikovaných, čo je o 11 960 viac ako pred týždňom.

Na následky ochorenia COVID-19 zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších 126 ľudí. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha zverejnených vo štvrtok ráno, informovala agentúra Reuters a nemecké médiá.

Hodnota sedemdňovej incidencie nákazy prudko stúpla zo 118 na 130,2 infikovaných na 100.000 obyvateľov. Počet infikovaných v Nemecku kontinuálne stúpa od polovice októbra.

Nemecká spoločnosť nemocníc (DKG) v tejto súvislosti upozorňuje na „kritickú situáciu" v zdravotníckych zariadeniach. Počet pacientov v nemocniciach totiž oproti minulému týždňu stúpol o 40 percent, na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa zvýšil o 15 percent, uviedol pre médiá skupiny Redaktionsnetwork Deutschland šéf DKG Gerald Gass.

Ak bude tento trend pokračovať, o dva týždne by mohlo byť na JIS už 3000 pacientov. „Ak by to aj nemocnice zvládli, nezaobišlo by sa to bez obmedzenia bežných operácií," dodal.

Od začiatku pandémie bolo v Nemecku potvrdených vyše 4,5 milióna prípadov nákazy a 95 485 súvisiacich úmrtí.

Odborník na oblasť zdravotníctva zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka Karl Lauterbach pre noviny Rheinische Post povedal, že lockdowny ani zatváranie škôl sa neplánujú, avšak rozhodnutie o zrušení preventívnych opatrení ako napríklad nosenia rúšok bude závisieť od situácie na jar budúceho roku.

Trojica politických strán, ktoré v Nemecku rokujú o zostavení novej vlády, sa v stredu zhodla, že núdzový stav súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu, platný na celom území krajiny do 25. novembra, sa už predlžovať nebude. Sociálni demokrati, Zelení a liberáli chcú namiesto toho zmeniť zákon o ochrane pred infekciami, čo by jednotlivým spolkovým krajinám umožnilo zavádzať príslušné protipandemické opatrenia.