Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Extrémistické, protiimigračné hnutie v Nemecku zorganizovalo protest

Na archívnej snímke ľudia sú na pochode protiislamského hnutia Pegida v Drážďanoch v nedeľu 21. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Hnutie malo naposledy zhromaždenie v apríli tohto roka. Vodcovia Pegidy v máji vyzvali svojich priaznivcov, aby prišli podporiť budúce pravidelné pondelkové protesty.

Drážďany 25. októbra (TASR) - Extrémistické, krajne pravicové a islamofóbne hnutie Pegida zorganizovalo v pondelok večer demonštráciu v nemeckom meste Drážďany. Bola to ich prvá demonštrácia za niekoľko posledných mesiacov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Na námestí Neumarkt sa zišlo niekoľko stoviek ľudí. Líder tohto zoskupenia Lutz Bachmann, ktorého domáca bezpečnostná služba označuje ako pravicového extrémistu, sa davu krátko prihovoril.

Protidemonštrácia prilákala takmer rovnaký počet ľudí, ktorí nesúhlasia s postojmi protiimigračného a xenofóbneho hnutia Pegida.

Organizátori demonštrácie extrémistov napísali na pozvánku na túto akciu, že je jasné, že Pegida "neodíde len tak".

Hnutie malo naposledy zhromaždenie v apríli tohto roka. Vodcovia Pegidy v máji vyzvali svojich priaznivcov, aby prišli podporiť budúce pravidelné pondelkové protesty.

Pegidu od mája 2021 monitoruje nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) ako "preukázaný extrémistický subjekt".

Hnutie, ktorého názov v preklade znamená Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA), vzniklo po mohutnej vlne migrantov v roku 2015. Počet jeho podporovateľov klesol, keď klesli aj počty migrantov.