Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká FDP na zjazde kritizovala protipandemickú politiku vlády

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zjazd Slobodnej demokratickej strany, ktorý je v online forme, potrvá do nedele a 662 delegátov na ňom schváli predvolebný program a zvolí nové predstavenstvo aj lídra.

Berlín 14. mája (TASR) – Kritikou postupu nemeckej vlády pri zvládaní pandémie nového koronavírusu otvoril v piatok podpredseda liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) Wolfgang Kubicki jej zjazd v Berlíne. Informoval o tom denník Süddeutsche Zeitung.

„Zaviedli sa obmedzenia základných práv, pričom ani samotná spolková vláda nikdy dostatočne nevysvetlila, či vôbec môžu splniť svoj účel," povedal Kubicki. Poukázal na naratív kabinetu, že tvrdšie obmedzenia základných práv vedú k väčším úspechom v boji proti pandémii. FDP si podľa neho na svoju adresu vypočula, že jej kritické vyjadrenia v tejto záležitosti sú nezodpovedné a bola prirovnávaná k populistom.

„Ak sa ochrancovia slobody a právneho štátu porovnávajú s populistami, nemalo by nás to dráždiť," uviedol Kubicki. Malo by to byť skôr stimulom pre FDP, aby ešte viac bojovala za slobodu a právny štát. „Ak je toto populizmus, potom chcem byť populistom," vyhlásil.

Cieľom FDP v septembrových parlamentných voľbách je prekonať výsledok spred štyroch rokov, keď strana získala 10,7 percenta hlasov. „Chceme sa stať takými silnými, že bez nás nebude môcť vzniknúť žiadna poriadna vláda," povedal Kubicki, ktorý je aj podpredsedom Spolkového snemu. Jeho osobným cieľom je, že sa slobodní demokrati stanú tretím najsilnejším politickým subjektom v krajine.

V aktuálnych prieskumoch verejnej mienky dosahuje FDP 11- až 12-percentnú podporu voličov a mierne tak zaostáva za sociálnymi demokratmi (SPD) s približne 15 percentami.

Zjazd FDP, ktorý prebieha v online forme, potrvá do nedele a 662 delegátov na ňom schváli predvolebný program a zvolí nové predstavenstvo aj lídra. O znovuzvolenie sa uchádza súčasný šéf FDP Christian Lindner, ktorý na zjazde dôrazne odmietol zvyšovanie daní v rámci boja proti koronavírusovej kríze. Trhové hospodárstvo podľa neho poskytuje prostriedky, ktoré je možné využiť na investovanie do digitalizácie a ochrany klímy. Prvou prioritou po skončení aktuálnej krízy preto musí byť obnova ekonomiky, zdôraznil.