Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nemecku dostali pod kontrolu požiar v Národnom parku Harz

Hasičské vrtuľníky hasia 4. septembra 2022 požiar na hore Brocken v nemeckom Schierke. Foto: TASR/DPA

Na mieste zasahujú hasičské vrtuľníky, lietadlá majú s hasením pomôcť neskôr v priebehu dňa. Hasiči čerpajú vodu z neďalekého jazera Concordiasee, ktoré je momentálne pre návštevníkov uzavreté.

Erfurt 6. septembra (TASR) - Hasičom sa už podarilo dostať pod kontrolu požiar v nemeckom Národnom parku Harz. V utorok to uviedli miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Požiar pod horou Blocksberg sa prestal ďalej šíriť, povedal hovorca okresu Harz. Plamene prvotne spozorovali v sobotu popoludní pozdĺž Goethewegu, jedného z najobľúbenejších turistických chodníkov v Národnom parku Harz.

V tomto turistami vyhľadávanom horskom regióne horí v súčasnosti plocha veľkosti asi 150 hektárov, uviedol hovorca. Dodal, že v postihnutej oblasti sa nachádzajú predovšetkým mŕtve smreky.

Na mieste naďalej zasahujú hasičské vrtuľníky, lietadlá majú s hasením pomôcť neskôr v priebehu dňa. Hasiči čerpajú vodu z neďalekého jazera Concordiasee, ktoré je momentálne pre návštevníkov uzavreté.

Hovorca okresu Harz tiež upozornil, že ľudia, ktorí sa prichádzajú pozerať na zásah hasičov, záchranným zložkám komplikujú prácu. Úrady očakávajú, že hasenie bude trvať ešte niekoľko dní.

Hora Blocksberg, taktiež známa pod názvom Brocken, je najvyšším vrcholom severného Nemecka a je vysoká 1141 metrov. Zároveň zohráva významnú úlohu v nemeckom foklóre a ľudových rozprávkach.