Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko hlási 21 prípadov krvných zrazenín po podaní vakcíny

Farmaceutka pripravuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca Foto: TASR/AP

Výskyt neobvyklej formy krvných zrazenín v mozgu primal začiatkom marca niekoľko európskych krajín k dočasnému zastaveniu používania vakcíny od AstraZenecy.

Berlín 29. marca (TASR) - Inštitút Paula Ehrlicha, ktorý je v Nemecku zodpovedný za schvaľovanie a kontrolu očkovacích látok, tvrdí, že dostal správy o 21 prípadoch zriedkavých krvných zrazenín u ľudí očkovaných nedávno vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Sedem ľudí postihnutých krvnými zrazeninami zomrelo. Informovala o tom agentúra AP s tým, že inštitút jej poskytol spomínané údaje v pondelok prostredníctvom emailu.

Celkovo išlo o 19 žien vo veku 20 až 63 rokov a dvoch mužov vo veku 36 a 57 rokov. Inštitút uviedol, že z 21 prípadov hlásených v Nemecku do 25. marca sa 12 týkalo aj abnormálne nízkej hladiny krvných doštičiek v krvi pacientov.

AP píše, že počas obdobia, na ktoré sa správa odvoláva, v Nemecku zaočkovali prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy 2,27 milióna ľudí. Výskyt neobvyklej formy krvných zrazenín v mozgu primal začiatkom marca niekoľko európskych krajín k dočasnému zastaveniu používania vakcíny od AstraZenecy. Po preskúmaní lekárskymi odborníkmi Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučila, aby sa k informáciám o očkovacích látkach poskytovaných pacientom a lekárom pridali varovania o možných zriedkavých vedľajších účinkoch. Väčšina krajín EÚ odvtedy obnovila používanie tejto vakcíny.