Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecko hlási nový rekord v počte nakazených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rekordné čísla nakazených v Nemecku evidujú v období, keď sa omikron stal dominantným variantom vírusu a predstavuje až 70 percent prípadov infekcií.

Berlín 19. januára (TASR) - Nemecko za uplynulých 24 hodín po prvý raz zaznamenalo vyše 100.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Deň predtým hlásili v krajine 74.405 novoinfikovaných a pred týždňom 80.430. Aktuálnu bilanciu zverejnil v stredu ráno Inštitút Roberta Kocha (RKI), informuje agentúra AFP.

V priebehu utorka v Nemecku pribudlo 112.323 infikovaných a 239 súvisiacich úmrtí. Celkový počet obetí tak od začiatku pandémie stúpol na 116.081 a počet potvrdených pozitívne testovaných na 8.186.850.

RKI tiež uviedol, že sedemdňová incidencia, teda počet potvrdených prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, dosiahla číslo 584,4, čo takisto predstavuje rekordnú hodnotu. V utorok bola na úrovni 553,2 a pred týždňom 407,5.

Rekordné čísla nakazených v Nemecku evidujú v období, keď sa omikron stal dominantným variantom vírusu a predstavuje až 70 percent prípadov infekcií.

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz sa usiluje presadiť povinné očkovanie proti covidu. V Nemecku, kde bola vyvinutá vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, sa však dvíha proti tomuto zámeru vlna odporu a pravidelne sa proti nemu konajú protesty. Pochybnosti v tomto smere prejavila aj koaličná Slobodná demokratická strana (FDP). Celkovo už bolo zaočkovaných 60 miliónov z 83 miliónov obyvateľov krajiny.

V rámci aktuálne platných protipandemických opatrení v Nemecku je vstup do barov a reštaurácií povolený len pre ľudí, ktorí dostali i tretiu dávku vakcíny alebo majú negatívny test plus dve dávky vakcíny, resp. ochorenie prekonali a preukážu sa okrem toho testom. Obmedzené sú i kontakty - stretnúť sa môže najviac desať ľudí alebo dve domácnosti, ak sú prítomné i nezaočkované osoby.