Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Hromadný úhyn rýb v Odre spôsobila ľudská činnosť

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2022 mŕtve ryby sú na hladine rieky Odra na nemecko-poľských hraniciach v meste Schwedt, spolkovej krajine Brandenbursko na severovýchode Nemecka. Foto: TASR/DPA

V správe, ktorú ministerstvo zverejnilo, sa píše, že príčina tejto environmentálnej katastrofy je s najväčšou pravdepodobne náhly nárast slanosti.

Berlín 30. septembra (TASR) - Hromadný úhyn rýb v rieke Odra na úseku pozdĺž poľsko-nemeckých hraníc zapríčinil ľudský faktor. V piatok to uviedlo nemecké ministerstvo životného prostredia s tým, že nadmerný výskyt toxických rias v Odre spôsobili soli, ktoré boli vo vode prítomné. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V správe, ktorú ministerstvo zverejnilo, sa píše, že príčina tejto environmentálnej katastrofy je s najväčšou pravdepodobne "náhly nárast slanosti". Pre nedostatok dostupných informácií sa však nateraz nedá určiť, "čo neprirodzene vysoký obsah solí spôsobilo".

Podľa šéfky nemeckého rezortu životného prostredia Steffi Lemkeovej za úhyn 300 ton môže jednoznačne "ľudská činnosť".

Poľské úrady vo štvrtok zverejnili vlastnú správu, v ktorej ako príčinu úhynu rýb tiež uvádzajú toxické riasy. Tvrdia však, že táto katastrofa je výsledkom zlej kvality vody, ktorá sa zhoršila v dôsledku letných horúčav, a poklesu vodnej hladiny.

Poľsko a Nemecko sa v súvislosti s úhynom sporia už dlhší čas. Berlín spočiatku obvinil Varšavu, že o probléme neinformovala, Poľsko zase kritizovalo Nemecko, že šíri nepravdivé informácie o prítomnosti pesticídov a herbicídov vo vode, pripomína AFP.

Nemecký týždenník Der Spiegel uviedol, že poľské úrady nechcú na vyšetrovaní spolupracovať s nemeckou stranou.