Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Inštitút Roberta Kocha dostal počas pandémie 200 výhražných emailov

Foto: TASR/AP

Začiatkom augusta sa má v Berlíne konať ďalšia veľká demonštrácia proti obmedzeniam spojeným s koronavírusovou pandémiou.

Berlín 21. júla (TASR) - Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) sa počas pandémie ochorenia COVID-19 stal terčom urážok a nevraživosti — od marca bolo na jeho adresu zaslaných viac ako 200 výhražných a osočujúcich e-mailov. Informoval o tom v utorok denník Die Welt s odvolaním sa na odpoveď spolkovej vlády na interpeláciu poslancov strany Zelených.

Poslanci Irene Mihalicová a Konstantin von Notz žiadali od vlády informácie o "konšpiračných kampaniach, podujatiach a zoskupeniach" súvisiacich s koronavírusovou krízou.

Autori e-mailov na adresu pracovníkov RKI napríklad napísali, že je škoda, že už neexistujú plynové komory a RKI obviňovali z toho, že je financovaný skorumpovanou Nadáciou Billa a Melindy Gatesových. V niektorých prípadoch boli podané trestné oznámenia.

Spolková vláda musí podľa von Notza tieto ideológie "brať vážne ako novú formu hybridného ohrozenia" a odhodlane čeliť takejto propagande a prenasledovaniu.

Nepravdivé tvrdenia šírili počas pandémie aj "ruské štátne a štátu blízke médiá a čínske úrady", a to napríklad prostredníctvom diplomatických zastúpení, uviedla spolková vláda v odpovedi.

Základom mnohých konšpiračných teórií sú podľa vlády antisemitské klišé, čo spôsobuje, že "najväčšiemu ohrozeniu čo sa týka ostrakizácie a diskriminácie čelia židia". Objavujú sa aj rasistické motívy. Ohrození sú podľa vlády však aj zamestnanci štátnych inštitúcií, keďže sú považovaní za "súčasť údajného sprisahania".

Začiatkom augusta sa má v Berlíne konať ďalšia veľká demonštrácia proti obmedzeniam spojeným s koronavírusovou pandémiou. Od začiatku pandémie sa na sociálnych sieťach cielene šíria konšpiračné teórie a klamlivé informácie, píše Die Welt s tým, že ich šíri napríklad hnutie Ríšski občania (Reichsbürger), avšak aj jednotlivci či krajne pravicové politické strany.