Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko je piatou krajinou v Európe, kde počet obetí presiahol 100.000

Ľudia stoja v rade na testovanie na ochorenie COVID-19 pred testovacím centrom v Mníchove 24. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Hoci v Nemecku pribúda denne viac nakazených, než tomu bolo vlani v zime, na počet infikovaných evidujú v súčasnosti menej obetí na životoch. Podľa odborníkov to súvisí s vakcináciou.

Berlín 25. novembra (TASR) - Nemecko sa vo štvrtok stalo už piatok krajinou v Európe, kde počet obetí nového druhu koronavírusu od začiatku pandémie presiahol hranicu 100.000. Informovala o tom agentúra AP.

V Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) 351 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 a ich celkový počet tak stúpol na 100.119.

Viac ako 100.000 obetí covidu spomedzi európskych krajín zaznamenali už predtým v Rusku, Británii, Taliansku a vo Francúzsku.

Nemecko podľa biomedicínskeho ústavu RKI – zhromažďujúceho údaje zo zhruba 400 regionálnych zdravotníckych úradov – tiež oznámil, že počet denných prírastkov nákazy vo štvrtok po prvý raz presiahol 70.000. Za 24 hodín totiž pribudlo 75.961 potvrdených prípadov infekcie. Od začiatku pandémie tak v spolkovej republike evidujú už viac ako 5,57 milióna nakazených.

Hoci v Nemecku pribúda denne viac nakazených, než tomu bolo vlani v zime, na počet infikovaných evidujú v súčasnosti menej obetí na životoch. Podľa odborníkov to súvisí s vakcináciou, ktorá znižuje pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia.

Nemocnice napriek tomu upozorňujú, že lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa rýchlo zapĺňajú – na JIS leží už takmer 4000 covidových pacientov. Niektoré kliniky na juhu a východe krajiny museli preto začať pacientov prevážať do iných regiónov s lepšou pandemickou situáciou.

Šéf združenia bavorských nemocníc Roland Engehausen v rozhovore pre agentúru DPA varoval, že ak počet nových prípadov nákazy výrazne neklesne, "budeme tu mať dramatickú situáciu medzi Vianocami a Novým rokom, aká tu ešte nebola".

Sasko sa vo štvrtok stalo prvou spolkovou krajinou Nemecka, kde týždňová incidencia nákazy presiahla 1000 na 100.000 obyvateľov. Sasko má navyše spomedzi 16 spolkových krajín najnižšiu mieru zaočkovanosti – len 57,9 percenta.

Plne zaočkovaných je v Nemecku 68,1 percenta z 83 miliónov obyvateľov, čo je omnoho menej než úroveň 75 percent, ktorú sa tamojšia vláda usiluje dosiahnuť.