Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kandidát Merkelovej strany sa ospravedlnil za plagiátorstvo v knihe

Armin Laschet Foto: TASR/AP

Nemci pôjdu k volebným urnám 26. septembra. Merkelová, ktorej stranu CDU teraz Laschet riadi, sa už neuchádza o piate funkčné obdobie.

Berlín 30. júla (TASR) – Kandidát nemeckej Kresťanskodemokratickej únie na post kancelára po očakávanom odchode Angely Merkelovej na jeseň Armin Laschet sa v piatok ospravedlnil za neuvedenie zdroja v knihe o prisťahovalectve, ktorú napísal v roku 2009. Informovala o tom tlačová agentúra DPA a následne AP.

Laschet tiež oznámil, že knihu budú spätne preverovať, aby sa zistilo, či v nej nie sú ďalšie chyby.

Obvinenia z plagiátorstva a neprofesionálneho vedeckého konania sa berú v Nemecku veľmi vážne a v posledných rokoch viedli k odstúpeniu viacerých vysokopostavených politikov, pripomínajú agentúry.

Aj Laschetova súperka na post nemeckej kancelárky Annalena Baerbocková zo strany Zelených tento mesiac priznala, že urobila chybu, keď v novej knihe použila materiál bez uvedenia v zozname zdrojov.

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukazujú jasný náskok Laschetovho bloku CDU/CSU pred Zelenými a sociálnymi demokratmi (SPD). Lascheta (60) - ktorý je premiérom premiérom spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko - zachytil fotograf smiať sa v okamihu, keď prezident Frank-Walter Steinmeier na mieste záplav prednášal súcitný prejav. Laschet sa neskôr ospravedlnil, avšak v prieskumoch si pohoršil.

Nemci pôjdu k volebným urnám 26. septembra. Merkelová, ktorej stranu CDU teraz Laschet riadi, sa už neuchádza o piate funkčné obdobie.