Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Nemecku odsúdili ľavicových extrémistov za útoky na neonacistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Obžaloba vo svojej záverečnej reči tvrdila, že dobré politické násilie neexistuje, a pre Linu E. žiadala osemročný trest odňatia slobody.

Drážďany 31. mája (TASR) - Súd v nemeckom meste Drážďany v stredu udelil trest odňatia slobody v dĺžke piatich rokov a troch mesiacov ľavicovej extrémistke Line E. za viacero útokov na neonacistov a pravicových extrémistov. Ďalším trom obžalovaným súd udelil tresty odňatia slobody v dĺžke do troch rokov a troch mesiacov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Všetci štyria boli uznaní za vinných z účasti v zločineckej organizácii, ktorá v rokoch 2018 až 2020 uskutočnila niekoľko útokov na pravicových extrémistov.

Obžaloba vo svojej záverečnej reči tvrdila, že dobré politické násilie neexistuje, a pre Linu E. žiadala osemročný trest odňatia slobody. Uviedla, že táto skupina svoje činy intenzívne plánovala.

Obhajcovia sudcu žiadali, aby obžalovaných oslobodil. Tvrdili, že obžaloba vychádzala najmä z vyjadrení kľúčového svedka, ktorí je bývalým členom tejto extrémistickej skupiny a v súčasnosti je zaradený do programu na ochranu svedkov.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v spojitosti s rozsudkom uviedla, že radikalizácia a násilie nesmú pokračovať. Bezpečnostné orgány podľa jej slov sféru ľavicového extrémizmu a násilia pozorne sledujú a sú pripravené vyvodzovať dôsledky.

Súdny proces trval rok a bol a sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia.