Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Lesný požiar v pohorí Harz sa podarilo dostať pod kontrolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

V dôsledku požiaru Harzi muselo byť približne 100 turistov evakuovaných z hory Brocken, najvyššieho vrcholu severného Nemecka.

Lipsko 5. júna (TASR) - Požiar, ktorý v nedeľu vypukol v nemeckom pohorí Harz, sa v pondelok podarilo dostať pod kontrolu. Ďalší lesný požiar v spolkovej krajine Brandenbursko sa však naďalej šíri. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V dôsledku požiaru Harzi muselo byť približne 100 turistov evakuovaných z hory Brocken, najvyššieho vrcholu severného Nemecka. Na evakuáciu boli použité autobusy, keďže na horu vedie aj cestná komunikácia. V oblasti bola pozastavená i premávka horskej železnice, informovali miestne úrady.

Oheň na jednom z bočných vrcholov masívu Brocken sa rozhorel v nedeľu popoludní. Vietor spôsobil, že plamene sa rýchlo rozšírili a do večera spálili až dva hektáre lesného porastu.

Na hasenie požiaru boli využité i lietadlá a pomáhalo aj 120 požiarnikov z okolitých miest a obcí.

Agentúra DPA však pripomína, že ďalší lesný požiar v blízkosti mesta Jüterbog 70 kilometrov južne od Berlína sa zatiaľ nepodarilo uhasiť. Miestny hasičský zbor sa v pondelok pomocou dronu snažil zistiť, aká veľká je aktuálna rozloha lesného požiaru. V nedeľu bolo zasiahnutých 150 hektárov, teda plocha s rozmermi zhruba 200 futbalových ihrísk.