Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Po Navaľného vyšlú leteckú záchrannú službu

Na archívnej snímke z 26. decembra 2019 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok nevoľnosť počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy a neskôr stratil vedomie.

Berlín 20. augusta (TASR) - Leteckú záchrannú službu vyšlú po predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného vo štvrtok o 24.00 h SELČ, oznámil tlačovej agentúre AFP šéf nemeckej mimovládnej humanitárnej organizácie Cinema for Peace (Film za mier) Jaka Bizilj. Navaľnyj bojuje o život v sibírskej nemocnici a je podozrenie, že ho otrávili.

"O polnoci vyšleme leteckú záchranku s lekárskym vybavením a špecialistami, ktorí Navaľného môžu priviezť do Nemecka," uviedol šéf organizácie Bizilj. Dodal, že berlínska nemocnica Charité je pripravená Navaľného liečiť.

"Sme v kontakte s úradmi a dúfame, že dnes neskoro večer dostaneme všetky povolenia na prevoz a aj lekársku správu pacienta v kóme," dodal Bizilj.
Julija (uprostred), manželka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného prichádza do nemocnice navštíviť svojho manžela, ktorý leží na jednotke intívnej starostlivosti v sibírskom meste Tomsk vo štvrtok 20. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Navaľnyj je údajne v kóme na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Omsk.

Organizácia už v minulosti podporovala členov ruskej opozície a v roku 2018 zariadila aj evakuáciu člena punkovej skupiny Pussy Riot zo zdravotných dôvodov, takisto po podozrení z otravy. Išlo o Piotra Verzilova, manžela poprednej členky kapely Nadeždy Tolokonnikovovej.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok nevoľnosť počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do miestnej nemocnice.

Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Navaľnyj tento čaj pil na letisku pred odletom a podľa Jarmyšovej to bolo jediné, čo ráno vypil.

Lekári, ktorí sa o Navaľného starajú, pracujú podľa agentúry AFP na záchrane jeho života. "Robia všetko možné, aby mu zachránili život," uviedol Anatolij Kaliničenko z jednotky intenzívnej starostlivosti omskej nemocnice.
Policajti odchádzajú z jednotky intenzívnej starostlivosti, kde leží ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v sibírskom meste Tomsk vo štvrtok 20. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Toxín sa podľa lekárov zrejme do tela vstrebal rýchlejšie vďaka horúcemu nápoju. Presnú diagnózu pacienta zatiaľ nezverejnili.

Navaľnyj je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok.