Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lídri strán únie CDU/CSU a SPD sa tešia z výsledku koaličných rokovaní

Na snímke sprava šéf Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz, predsedkyňa Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová a šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer počas tlačovej konferencie 7. februára 2018 v Berlíne. V Nemecku bude opäť vládnuť tzv. veľká koalícia konzervatívneho bloku CDU/CSU a sociálnych demokratov. Dohodli sa na tom v stredu 7. februára 2018 v Berlíne po takmer 24 hodinách vyjednávači zúčastnených strán, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia rokovaní. Foto: TASR/AP

Mimoriadnu spokojnosť s výsledkom koaličných rokovaní vyjadril predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Horst Seehofer.

Berlín 7. februára (TASR) - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová označila koaličnú zmluvu, ktorá vzišla z 13-dňových koaličných rokovaní strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD, za dobrý základ pre stabilný vládny kabinet. Podľa jej slov sa úsilie všetkých zainteresovaných pri rokovaniach vyplatilo.




Teraz ide o to získať podporu pre koaličnú zmluvu, zdôraznila Merkelová narážajúc nielen na hlasovanie o nej na zjazde Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), ale i rozhodovanie viac ako 460.000 členov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) o dohodnutom dokumente.

Kancelárka pripomenula, že jestvuje mnoho konkrétnych opatrení a harmonogramov, na základe ktorých možno preskúmať, či vláda realizuje v praxi vlastné ciele. V mnohých oblastiach sa podarilo pripraviť rozsiahle balíky opatrení, konštatovala a uviedla napríklad vzdelávanie, výskum či digitálnu agendu. Merkelová súčasne podčiarkla, že jestvuje snaha o vyváženosť, spravodlivé rozdeľovanie a solídne hospodárenie. V sociálnej sfére by sa občanom malo dostať viac istôt.

Podľa slov predsedu SPD Martina Schulza má koaličná zmluva sociálnodemokratický charakter. "Táto zmluva je nami silne ovplyvnená," cituje lídra strany tlačová agentúra DPA.

Mimoriadnu spokojnosť s výsledkom koaličných rokovaní vyjadril predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Horst Seehofer.

Zmluva podľa jeho slov po biednom výsledku troch koaličných strán v septembrových parlamentných voľbách vyjadruje: "Pochopili sme, že to takto ďalej nejde". Do definitívneho schválenia dokumentu členskou základňou SPD zostáva však ešte mnoho práce, dodal Seehofer.