Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemci demonštrovali proti obmedzeniam v súvislosti s koronakrízou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Berlíne polícia zadržala asi 30 ľudí za nedodržanie predpisov sociálneho odstupu a hygieny pred budovou parlamentu.

Berlín 10. mája (TASR) - Tisíce ľudí v sobotu v nemeckých mestách demonštrovali proti obmedzeniam verejného života zavedeným v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu, aj keď mnohé z opatrení už boli odvolané alebo zmiernené. Informovala o tom agentúra DPA.

Jeden z najväčších protestov sa konal v meste Stuttgart na juhozápade Nemecka, menšie demonštrácie prebehli v Berlíne, Mníchove, vo Frankfurte nad Mohanom či Kolíne nad Rýnom.

V Stuttgarte niekoľko tisíc ľudí pochodovalo veľkým festivalovým areálom na brehu miestnej rieky. Hovorkyňa polície uviedla, že miesto konania demonštrácie bolo pomerne preplnené, no účastníci dodržiavali ochranné opatrenia. Polícia odhad počtu účastníkov neposkytla. Úrady stanovili maximálny počet 10.000 demonštrantov.

Stuttgart bol miestom demonštrácie aj minulý víkend. V iných mestách ako Berlín sa v uplynulých týždňoch konali pravidelné demonštrácie, hoci účasť často dosiahla len niekoľko desiatok ľudí.

V Kolíne nad Rýnom v sobotu niekoľko sto demonštrantov protestovalo bez dodržania minimálneho odstupu a bez zakrytia tváre, pričom tiež vyzývali okoloidúcich, aby si sňali ochranné rúška.

"Nemáme pre to absolútne žiadne pochopenie,"
povedal policajný veliteľ Uwe Jacob. "Je pre mňa nepochopiteľné, ako môže niekto takéto niečo žiadať v týchto časoch. Títo ľudia zjavne stále nepochopili, že toto nie je len o ich zdraví, ale aj o životoch iných ľudí," dodal s tým, že ho tiež šokovalo, že na demonštráciu priviedli aj deti.

Policajti si podľa Jacoba zapísali mená lídrov protestu a zvážia vznesenie obvinení, ak sa stanoví porušenie ochranných opatrení.

V Berlíne polícia zadržala asi 30 ľudí za nedodržanie predpisov sociálneho odstupu a hygieny pred budovou parlamentu. Niekoľko sto ľudí sa okrem toho zišli na námestí Alexanderplatz na vopred neohlásenom zhromaždení, pritom v Berlíne sú v súčasnosti povolené len stretnutia s najviac 50 účastníkmi. Príslušníci poriadkovej polície tam v jednom okamihu použili paprikový sprej, aby dav rozohnali.

V Mníchove protestovalo na centrálnom námestí Marienplatz voči opatreniam proti pandémii okolo 3000 ľudí. Demonštrácia bola nahlásená, avšak len pre 80 účastníkov. Polícia však podľa svojho hovorcu z "dôvodov primeranosti" umožnila pokračovanie podujatia, na ktorom sa všetci správali pokojne.