Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová prisľúbila okamžitú pomoc regiónom postihnutým povodňami

Na snímke vľavo poškodený hrad v nemeckom Erftstadt-Blessem v sobotu 17. júla 2021. Foto: TASR/AP

Ničivé povodne si minulý týždeň v Nemecku vyžiadali najmenej 163 obetí na životoch a vyše 749 zranených, pričom mnoho ľudí je naďalej nezvestných.

Berlín 20. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila v utorok ľuďom žijúcim v povodňami postihnutých regiónoch okamžitú nebyrokratickú pomoc. Urobí sa všetko pre to, aby sa "peniaze rýchlo dostali k ľuďom", uviedla počas návštevy mesta Bad Münstereifel, ktoré zostalo po ničivých záplavách ťažko poškodené. Informuje o tom agentúra DPA.

"Dúfam, že to bude len otázkou dní," povedala nemecká kancelárka. Ako podotkla, vychádza z toho, že obnovenie zničenej infraštruktúry, ako sú ulice a železničné trate, ako aj opätovné vybudovanie mesta potrvá niekoľko mesiacov. Je jasné, že na rekonštrukciu bude potrebný "veľmi dlhý nádych", uviedla.

"Zajtra predložíme na zasadaní vlády v Berlíne program finančnej pomoci. Na jednej strane ide o to, aby sa pomoc rozdelila okamžite, bez byrokratických prieťahov. A potom je tu aj druhá časť a o tej budeme hovoriť s premiérmi všetkých spolkových krajín. Ide o solidaritu medzi spolkovými krajinami – o plán výstavby. Myslím si, že na tomto mieste sa ukazuje, že naša krajina je silná vďaka tomu, že pracujeme spoločne," povedala kancelárka.

Na snímke príslušníci nemeckej armády pri zaplavených autách a kamióne v nemeckom meste Erftstadt-Blessem v sobotu 17. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Merkelovú predtým o situácii v meste informovali predstavitelia okresu Euskirchen, píše DPA. V sprievode premiéra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armina Lascheta si obzrela aj halu s darovanými prostriedkami pomoci pre obete záplav a hovorila tiež s dobrovoľníkmi a miestnymi obyvateľmi.

Nemecká kancelárka okrem toho uviedla, že výstražné sirény môžu v budúcnosti v Nemecku pri ochrane pred katastrofami opäť zohrať dôležitejšiu úlohu. "Možno je stará dobrá siréna užitočnejšia, než sme si mysleli," uviedla. Zdôraznila, že v súčasnosti sa bude analyzovať, čo bolo v systéme varovania osožné a čo nie. "Išlo o povodne, aké tu už dlho, dlho neboli," dodala.

Pozitívne sa v súvislosti s varovnými sirénami vyjadril aj Laschet. Dlho boli podľa neho zanedbávané, lebo si všetci mysleli, že keď už nehrozí vojnové nebezpečenstvo, sú zbytočné, uviedol kandidát Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na post nemeckého kancelára v septembrových voľbách.

Ničivé povodne si minulý týždeň v Nemecku vyžiadali najmenej 163 obetí na životoch a vyše 749 zranených, pričom mnoho ľudí je naďalej nezvestných.