Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová viedla rozhovory s palestínskym lídrom Abbásom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa zdravia počas stretnutia v Berlíne 29. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Palestínčania majú právo na hospodársky a sociálne dobrý život, zdôraznila Merkelová. Nato sú podľa nej potrebné perspektívy hospodárskeho rozvoja.

Berlín 29. augusta (TASR) - Nemecko sa naďalej domnieva, že riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi v podobe dvoch štátov je jediným spôsobom, ako môžu "žiť v mieri a bezpečí", aj keď sa tento cieľ zdá čoraz ťažšie dosiahnuteľný. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Berlíne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Palestínčania majú právo na hospodársky a sociálne dobrý život, zdôraznila Merkelová. Nato sú podľa nej potrebné perspektívy hospodárskeho rozvoja. Nemecko bolo vlani so 110 miliónmi eur najväčším bilaterálnym darcom na palestínskych územiach. Vláda v Berlíne sa bude naďalej usilovať o tzv. dvojštátové riešenie, "aj keď vieme, že je to dlhý, náročný proces", dodala kancelárka.

Abbás uviedol, že Palestínčania sú pripravení zasadzovať sa za riešenie dvoch štátov v hraniciach z roku 1967 pri rokovacom stole. Podľa jeho slov si cenia "snahy Merkelovej o multilaterálnu spoluprácu namiesto jednostranných riešení, aby sa vytvorila stabilita a mier vo svete".

Palestínsky líder vyjadril tiež poľutovanie nad tým, že vláda USA nepomáha nastoľovať mier a bezpečnosť v regióne, keď vylučuje z rokovaní témy ako štatút Jeruzalema, utečencov, hranice a osídľovanie. "Preto žiadame, aby sa konali rokovania za medzinárodnej účasti," povedal Abbás.

Vyzdvihol okrem toho význam úlohy Nemecka na Blízkom východe a poďakoval krajine za jej finančnú podporu pre palestínske zdravotníctvo, školstvo a posilňovanie občianskej spoločnosti.