Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merz podporil v čase pandémie vládu kancelárky Merkelovej

Friedrich Merz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kandidát na post predsedu CDU Friedrich Merz, ktorý bol v polovici marca pozitívne testovaný na nový koronavírus, už ochorenie COVID-19 podľa vlastných slov prekonal.

Berlín 7. apríla (TASR) - Bývalý šéf frakcie Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Spolkovom sneme a kandidát na post predsedu CDU Friedrich Merz ocenil utorok v rozhovore pre nemeckú televíziu RTL prácu kabinetu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej počas aktuálnej krízy spojenej s pandémiou nového koronavírusu.

"Už v uplynulých dňoch som povedal a dnes to opäť rád zopakujem, že spolková vláda pracuje v súčasnosti skutočne dobre, čiže teraz nie je vôbec nijaký dôvod kabinet kritizovať. Bolo tomu tak v ťažkom období pred koronavírusovou krízou, keď sme dosiahli veľmi zlé volebné výsledky, ale to je teraz za nami. Počas krízy sa musia obyvatelia postaviť za vládu a to platí aj pre mňa," cituje jeho slová agentúra DPA.

Merz podporil postoj Merkelovej, podľa ktorej rýchly návrat do normálu nie je v Nemecku v aktuálnej situácii možný. Podľa odhadov odborníkov z radov lekárov vlna infekcií ešte len príde. "To znamená, že ešte veľmi dlho budeme musieť žiť s ochrannými opatreniami a potom sa budeme môcť len veľmi pomaly vrátiť do bežných dní," dodal s tým, že podľa neho bude možné takéto kroky urobiť najskôr 20. apríla.

Merz, ktorý bol v polovici marca pozitívne testovaný na nový koronavírus, už ochorenie COVID-19 podľa vlastných slov prekonal. "Už taký týždeň som opäť zdravý. Mám pocit, že je to za mnou," povedal v relácii stanice RTL Guten Morgen Deutschland. Priebeh ochorenia opísal ako "ľahkú až stredne ťažkú chrípku". Priznal však, že vyliečenie trvalo uňho dlhšie, ako je to pri bežnej chrípke. Merz zdravotníckym úradom nahlásil 80 osôb, s ktorými sa pred stanovením diagnózy stretol, avšak ako dodal, o nikom z nich nepočul, že by sa od neho nakazil.