Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Dve tretiny z cez víkend docestovaných migrantov smerovali do Bavorska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zvyšok migrantov príslušné úrady prerozdelili do oblastí ďalších spolkových republík.

Budapešť/Mníchov 7. septembra (TASR) - Už týždne prichádza do Maďarska výrazne viac ako 1000 migrantov denne a to predovšetkým cez územie susedného Srbska. Iba od piatka do nedele ich podľa tamojšej polície prišlo takmer 5200, napísala agentúra DPA.

Po otvorení hraníc s Maďarskom v noci z piatka na sobotu vstúpilo podľa rakúskych úradov na územie tejto západoeurópskej krajiny zhruba 16.000 utečencov. Približne 15.000 z nich smerovalo ďalej do Nemecka. O azyl požiadal rakúske úrady iba zlomok z celkového počtu týchto osôb. Rakúska polícia očakáva dnes príchod ďalších 300-400 migrantov z Maďarska.

Podľa nemeckých úradov sú údaje o počte utečencov, ktorí pricestovali počas víkendu do spolkového štátu Bavorsko, badateľne vyššie: podľa oficiálnych záznamov okresnej samosprávy Horného Bavorska v Mníchove to bolo takmer 20.000 ľudí. V pondelok počítajú tamojšie úrady s príchodom až 10.000 ďalších žiadateľov o azyl. Železnice vypravili podľa niektorých údajov až 100 vlakov medzi Rakúskom a Nemeckom.

Zhruba dve tretiny z utečencov, ktorí pricestovali cez víkend, sa ubytovali v Bavorsku, zvyšok príslušné úrady prerozdelili do oblastí ďalších spolkových republík, oznámili predstavitelia Horného Bavorska. Nemecké železnice (Deutsche Bahn) koordinovali rozvoz žiadateľov o azyl do ďalších miest pomocou riadnych ako aj mimoriadnych vlakov.

Nemecko a Rakúsko sa z piatka na sobotu dohodli, že prijmú utečencov, ktorým maďarské orgány bránili cestovať ďalej na Západ. Rakúsko však v nedeľu oznámilo, že postupne zmení mimoriadne opatrenia, vďaka ktorým mohli tisícky utečencov prekročiť jeho hranice a smerovať ďalej do Nemecka.