Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mníchov zakázal na korona protestoch nosenie žltej Dávidovej hviezdy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektorí demonštranti v Mníchove nosili totiž počas protestov v uplynulých týždňoch na svojom odeve šesťcípu Dávidovu hviezdu a v jej strede mali nápis Ungeimpft (Nezaočkovaný).

Mníchov 30. mája (TASR) - Nemecké mesto Mníchov zakázalo ľuďom na demonštráciách proti obmedzeniam zavedeným z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 nosiť žltú Dávidovu hviezdu - symbol označujúci židov v období vlády nacizmu -, ktorú niektorí účastníci protestov nosili ako znak odporu proti prípadnej všeobecnej očkovacej povinnosti vzhľadom na nový koronavírus. Informoval o tom v sobotu denník Süddeutsche Zeitung.

Niektorí demonštranti v Mníchove nosili totiž počas protestov v uplynulých týždňoch na svojom odeve šesťcípu Dávidovu hviezdu a v jej strede mali nápis "Ungeimpft" (Nezaočkovaný).

Splnomocnenec nemeckej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein minulý týždeň pre denník Rheinische Post uviedol, že používanie symbolu žltej hviezdy je neprijateľné a v nevyhnutnom prípade musí byť trestne stíhané. Tým, že sa nosenie ochranných rúšok na demonštráciách prirovnáva k povinnosť židov nosiť žlté hviezdy v období národného socializmu počas druhej svetovej vojny, dochádza k relativizácii holokaustu, varoval Klein.

Nosenie žltých hviezd na oblečení demonštrantov kritizovali aj viacerí politici.

V Mníchove sa nosenie žltej hviezdy teraz považuje za porušenie platných nariadení týkajúcich sa zhromažďovania osôb. Ľuďom, ktorí si na oblečenie na protestoch pripnú žltú hviezdu, hrozia finančné pokuty, uviedol miestny policajný hovorca.