Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko môže sprísniť kontroly Maďarska ohľadom právneho státu

Nemecký kancelár Olaf Scholz prichádza na zasadnutie vládneho kabinetu v Berlíne 9. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ak návrh poslanci schvália, Olaf Scholz bude v Rade EÚ nútený hlasovať proti vyplateniu eurofondov v prípade, ak výsledky Maďarska v plnení záväzkov v oblasti právneho štátu nebudú presvedčivé.

Budapešť/Berlín 10. novembra (TASR) - Nemecký parlament vo štvrtok rozhodne o návrhu, ktorý vyzýva vládu, aby prísne kontrolovala praktické plnenie záväzkov Maďarska týkajúcich sa právneho štátu. S odvolaním sa na magazín Politico to uviedla webová stránka komerčnej televízie ATV, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ak návrh poslanci schvália, kancelár Olaf Scholz bude v Rade Európskej únie nútený hlasovať proti vyplateniu eurofondov v prípade, ak výsledky Maďarska v plnení záväzkov v oblasti právneho štátu nebudú presvedčivé.

Tri strany nemeckej vládnucej koalície - Scholzovi sociálni demokrati, zelení a liberáli - žiadajú kancelára, aby "dôkladne" preskúmal maďarské reformy zavedené v reakcii na konanie Európskej únie voči Maďarsku pre porušenia princípov právneho štátu a prispel k odblokovaniu eurofondov len vtedy, ak sa presvedčí, že Maďarsko odstránilo dlhodobé problémy súvisiace so stavom demokracie, píše Politico.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)