Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemca, ktorý údajne podpálil útulok pre azylantov, obvinili z vraždy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri útoku zahynul 27-ročný muž z Ghany, ďalší dvaja obyvatelia útulku pri pokuse o útek pred plameňmi vyskočili z okna, pričom utrpeli niekoľko zlomenín.

Berlín 3. augusta (TASR) - Nemecká prokuratúra v stredu obvinila Nemca Petra S. z vraždy, pokusu o vraždu a trestného činu podpaľačstva takmer tri desaťročia po tom, čo údajne podpálil útulok pre žiadateľov o azyl na západe Nemecka. Išlo o súčasť série útokov na cudzincov, ku ktorým dochádzalo na začiatku 90. rokov, píše agentúra Reuters.

K útoku na útulok pre azylantov v meste Saarlouis blízko francúzskych hraníc došlo 19. septembra 1991. Obvinený podľa vyšetrovateľov polial schody v budove benzínom a podpálil ich.

Pri útoku zahynul 27-ročný muž z Ghany, ďalší dvaja obyvatelia útulku pri pokuse o útek pred plameňmi vyskočili z okna, pričom utrpeli niekoľko zlomenín. Prokuratúra uviedla, že ostatným 18 rezidentom sa podarilo vyviaznuť bez zranení.

Vo vyhlásení prokuratúry sa píše, že obvinený Peter S. sa v predvečer útoku stretol v krčme v meste Hoyerswerda so svojimi "pravicovými extrémistickými priateľmi".

Petra S. sa podarilo zadržať v apríli a odvtedy sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

V Hoyerswerde v septembri 1991 narastali xenofóbne nepokoje, ktoré vyústili do evakuácie mozambických a vietnamských pracovníkov z obkľúčenej obytnej budovy. Podobné násilné incidenty namierené voči cudzincom sa odohrali aj v roku 1992 v Rostocku a o rok neskôr v Solingene, kde počas podpaľačského útoku zahynulo päť osôb.