Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Múzeum v Buchenwalde varovalo pred narúšaním prehliadok neonacistami

KK19 Weimar - Na snímke nápis "Holokaust" v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald pri nemeckom Weimare 27. januára 2016 pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Tento deň vyhlásila OSN na pamiatku šiestich miliónov ľudí, ktorí počas holokaustu prišli o život. Sovietska Červená armáda oslobodila pred 69 rokmi - 27. januára 1945 - najväčší nacistický koncentračný tábor v Osvienčime, v ktorom zahynulo približne 1,5 milióna ľudí, prevažne židov. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

V dôsledku incidentov s neonacistami sa sprísnili pravidlá pre návštevníkov múzea a jeho zamestnanci absolvovali špeciálny výcvik ako s nimi zaobchádzať.

Berlín 23. januára (TASR) - Neonacisti čoraz častejšie narúšajú prehliadky spomienkového centra pri bývalom nacistickom koncentračnom tábore Buchenwald vo východnom Nemecku. Uviedol to vo štvrtok riaditeľ tohto múzea Volkhard Knigge, píše agentúra AFP.

Extrémisti z krajnej pravice sa zúčastňujú na "cielenom a vopred naplánovanom rušení exkurzií" povedal Knigge pre regionálny denník Neue Westfälische.

"V knihe návštev čoraz častejšie nachádzame odkazy, že nacizmus a koncentračné tábory boli zmysluplné a prospešné pre Nemcov," povedal. Neonacisti sa podľa jeho slov pridávajú do skupín návštevníkov a počas prehliadok spochybňujú fakty a čísla v súvislosti s holokaustom, alebo ho priamo popierajú. Tieto incidenty si členovia krajnej pravice často natáčajú na video a budujú si tak svoju pozíciu v rámci neonacistickej scény, dodal Knigge.

Zároveň vyjadril znepokojenie nad "miznúcim historickým povedomím, citlivosťou ľudí, demokratickou a politickou orientáciou".

Vyjadrenia Kniggeho prišli v čase, keď sa viac ako 40 svetových lídrov zišlo v Jeruzaleme, kde sa v múzeu Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu, koná piate Svetové fórum o holokauste.

V dôsledku incidentov s neonacistami sa sprísnili pravidlá pre návštevníkov múzea a jeho zamestnanci absolvovali špeciálny výcvik ako s nimi zaobchádzať.

Internetovú stránku spomienkového centra v Buchenwalde v roku 2010 napadli krajne pravicoví hackeri.