Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko na pôde OSN kritizovalo Irán za dodávky zbraní Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Leedertseová takisto Irán kritizovala za rozširovanie jeho jadrového programu.

New York 20. decembra (TASR) - Nemecko v pondelok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) kritizovalo Irán za dodávky zbraní Rusku, ktoré sú používané vo vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Iránske bojové drony Rusku poskytujú dodatočné prostriedky na to, aby útočilo na civilnú infraštruktúru a terorizovalo ukrajinských civilistov," uviedla nemecká veľvyslankyňa pri OSN Antje Leendertseová. Úrad generálneho tajomníka OSN vyzvala, aby prijal požiadavky Kyjeva na vyšetrenie účasti Iránu v pozemnom konflikte.

Leedertseová takisto Irán kritizovala za rozširovanie jeho jadrového programu. "Iránsky jadrový program je vyspelejší, než kedykoľvek predtým a stáva sa väčšou hrozbou pre medzinárodný mier a bezpečnosť," uviedla.

Irán v súčasnosti obohacuje urán na úroveň 60 percent, čo je síce pod úrovňou 90 percent potrebných na výrobu atómovej bomby, avšak omnoho viac, než je odsúhlasená úroveň 3,67 percenta v rámci dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015.

Teherán začal prestal túto dohodu dodržiavať v roku 2018 po tom, ako od nej - za vlády exprezidenta Donalda Trumpa - jednostranne odstúpili Spojené štáty. Dodávky dronov do Ruska sú takisto považované za prípady porušovania tejto dohody a príslušných rezolúcií OSN, píše DPA.