Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Nemecku sa na dôležitom úseku zrazili dva vlaky, začal unikať propán

Na leteckej snímke sú dva nákladné vlaky po zrážke na železničnej trati pri meste Gifhorn v Nemecku 17. novembra 2022. Foto: TASR/DPA

Jeden z havarovaných vlakov viezol 25 cisterien naplnených propánom, z ktorých dve sa poškodili natoľko, že plyn z nich sa začal šíriť do ovzdušia.

Berlín 17. novembra (TASR) - Premávka na jednej z dôležitých železničných tratí v Nemecku bola dočasne prerušená po tom, čo sa vo štvrtok v skorých ranných hodinách pri dolnosaskom meste Gifhorn zrazili dva nákladné vlaky. V dôsledku tejto nehody začal unikať propán, píše agentúra DPA s odvolaním sa na miestne policajné a požiarnicke zdroje.

Jeden z havarovaných vlakov viezol 25 cisterien naplnených propánom, z ktorých dve sa poškodili natoľko, že plyn z nich sa začal šíriť do ovzdušia. Celkovo sa vykoľajili dva cisternové vagóny a dva ďalšie boli nárazom vysunuté z koľajníc na bok.

Prerušenie vlakovej dopravy bolo dosť citeľné, pretože daný úsek je dôležitou železničnou spojnicou medzi Berlínom a veľkými nemeckými mestami Kolín nad Rýnom a Hannover, ako aj holandským hlavným mestom Amsterdam, vysvetľuje DPA.

Nehoda sa stala okolo 03.40 h SEČ, keď jeden z nákladných vlakov čakal na signalizačné znamenie a druhý vlak zrazu z neznámych príčin zvýšil rýchlosť a vrazil do vlaku stojaceho, priblížil hovorca požiarneho zboru. Rušňovodič druhého vlaku utrpel ľahké zranenia a bol hospitalizovaný.

Bezprostredne nebolo známe, koľko propánu uniklo do ovzdušia, avšak nebezpečenstvo z tohto horľavého a výbušného plynu miestnym obyvateľom nehrozí, keďže vlaková nehoda sa stala v neobývanej zalesnenej oblasti.