Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Nemecko nevypravilo mimoriadne vlaky do Maďarska na odvoz utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto Foto: TASR/AP

Nemecký rezort diplomacie na Twitteri uviedol, že táto správa je novinárskou kačicou.

Budapešť 31. augusta (TASR) - Nemecká vláda dnes dementovala, že vypravila do Maďarska mimoriadne vlaky, ktoré odvážajú utečencov zo Sýrie. Hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert na Twitteri napísal: "Nie, nie sú mimoriadne vlaky".




Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Na mikroblogu hovorca ďalej podotkol, že právne normy Európskej únie platia a podľa nich každý, kto príde do Maďarska, sa tam najprv musí zaregistrovať a absolvovať azylový proces.

O mimoriadnych vlakoch napísal dnes už skôr maďarský spravodajský server Hvg.hu s odvolaním sa na viedenské štúdio nemeckej televízie ARD. Nemecké veľvyslanectvo v Budapešti túto správu nechcelo komentovať.

Nemecký rezort diplomacie takisto na Twitteri uviedol, že táto správa je "novinárskou kačicou".

Podľa Hvg.hu uplynulý víkend v tranzitnej zóne na Východnej stanici (Keleti pályaudvar) protestovali Sýrčania, ktorí boli nespokojní, že napriek tomu, že majú kúpené cestovné lístky, maďarské orgány ich na vlak nepúšťajú.

V nedeľu už protestujúci žiadali aj prítomnosť Organizácie Spojených národov (OSN) a kritizovali, že jesť dostávajú v tranzitných zónach iba raz denne.