Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko obmezdí počty ľudí na verejných zhromaždeniach a oslavách

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová rokovala v utorok o nových opatreniach prostredníctvom videokonferencie s predsedami vlád 16 spolkových krajín.

Berlín 29. septembra (TASR) - Nemecko obmedzí počty osôb na verejných zhromaždeniach a rodinných oslavách v oblastiach najviac postihnutých koronavírusom SARS-CoV-2.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová rokovala v utorok o nových opatreniach prostredníctvom videokonferencie s predsedami vlád 16 spolkových krajín, informovala agentúra AFP.

V oblastiach, kde počet infikovaných dosiahne 35 na 100.000 obyvateľov, bude počet účastníkov na zhromaždeniach na verejných priestranstvách alebo v prenajatých priestoroch obmedzený na 50 osôb. Vláda obyvateľom odporúča, aby zhromaždenia v súkromných priestoroch obmedzili na 25 osôb, uvádza agentúra DPA.

V oblastiach s 50 pozitívnymi prípadmi na 100.000 obyvateľov sa povolený počet účastníkov na verejných zhromaždeniach zníži na 25 osôb. V súkromných priestoroch vláda odporúča účastníkov obmedziť na desať.

Takáto reakcia je podľa Merkelovej nevyhnutná na zastavenie šírenia vírusu v súvislosti s nedávnymi ohniskami nákazy spojenými so svadbami, rodinnými zhromaždeniami alebo oslavami, píše AFP.

Občanom, ktorí v reštauráciách a iných prevádzkach uvedú falošné osobné údaje, bude podľa DPA hroziť pokuta v minimálnej výške 50 eur.

"Vieme, že pred nami je ťažké obdobie – a to jesenné a zimné mesiace. Vidíme postupný nárast počtu infikovaných, a to je prirodzene dôvod na znepokojenie, ale vieme tiež to, že sa tomu môžeme postaviť prijatím správnych opatrení. Jasne sme si stanovili priority - udržať chod hospodárstva dovtedy, ako to bude možné v podmienkach pandémie, a chceme, aby mohli deti chodiť do škôl a jaslí tak dlho, ako to bude možné," povedala Merkelová.