Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Koalícia Jamajka sa zdá byť jedinou možnosťou, podporu verejnosti nemá

Stúpenci SPD reagujú na prvé odhady po zverejnení prvých odhadov po uzatvorení volebných miestností Foto: TASR/AP

CDU/CSU-FDP-Zelení - sa zdá byť matematicky jedinou možnou koalíciou po tom, čo spoluvládnuca SPD oznámila odchod do opozície s najhorším volebným výsledkom od roku 1949.

Berlín 24. septembra (TASR) - Takzvaná koalícia Jamajka - teda CDU/CSU-FDP-Zelení - sa zdá byť matematicky jedinou možnou koalíciou po tom, čo spoluvládnuca SPD oznámila odchod do opozície s najhorším volebným výsledkom od roku 1949 (20 percent).



Čierno-žlto-zelená koalícia Jamajka by mohla získať podľa odhadov väčšinu 31 hlasov.

DU a SPD, teda doterajšia vládna koalícia, by mala väčšinu o 42 hlasov, avšak socialisti sa podľa prvých povolebných vyhlásení chystajú do opozície. Programovo blízkej koalícii CDU s liberálnou FDP by k väčšine chýbalo 31 hlasov.

Odhady volebných výsledkov naznačujú značné straty strán koalície


Víťazom parlamentných volieb v Nemecku 2017 sa v súlade s očakávaniami stali s jasným náskokom strany únie CDU/CSU.

Do Spolkového snemu sa po prvý raz dostala aj pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), a to hneď ako tretia najsilnejšia strana.

Vyplýva to z prognóz i odhadov volebných výsledkov, ktoré zverejnili krátko po uzavretí volebných miestností viaceré nemecké elektronické, internetové a printové médiá.

Najsilnejšou politickou silou v krajine zostane Kresťanskodemokratická únia (CDU) úradujúcej kancelárky Angely Merkelovej spoločne s jej sesterskou bavorskou stranou Kresťanskosociálnou úniou (CSU).

Ich straty oproti zisku 41,5 percenta pred štyrmi rokmi majú však rekordný charakter a predstavujú isté varovanie pre zrejme staronovú nemeckú kancelárku aj v svetle toho, že dnešné zisky sú pre strany únie najhorším volebným výsledkom od roku 1949.

Jej koaliční partneri z SPD dnes zaregistrovali historicky najhorší volebný výsledok a ústami vedúcich činiteľov avizovali zámer odísť do opozície.

Súboj o tretie miesto zvládla s prehľadom pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej prítomnosť v Bundestagu vyvoláva značné obavy v širokej časti nemeckej verejnosti a každopádne bude znamenať nóvum na nemeckej politickej scéne.

Nič na tom nemení ani skutočnosť, že sa do parlamentu vrátia liberáli z FDP.

Spomínané strany doplnia na šesticu parlamentných subjektov zelení a strana Ľavica, ktorých naznačené zisky sa markantne neodlišujú od výsledkov spred štyroch rokov.

Právo voliť využilo podľa správ z Berlína tentoraz okolo 75 percent z celkove asi 61,5 milióna oprávnených voličov, čo je viac ako pred štyrmi rokmi (71,5 percenta).

Tzv. jamajská koalícia sa neteší širokej podpore verejnosti


Volební lídri nemeckej liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) i zelených deklarovali dnes pripravenosť na rokovania so stranami únie CDU/CSU o ich prípadnej účasti v budúcej vládnej koalícii.

Christian Lindner, ktorý priviedol FDP po štyroch rokoch existencie v postavení mimoparlamentného opozičného subjektu späť do Bundestagu, avizoval ochotu rokovať s konzervatívcami Angely Merkelovej, avšak zdôraznil, že liberáli považujú za potrebnú zmenu doterajšieho kurzu.

Katrin Göringová-Eckardtová, ktorá bola jedným z volebných lídrov zelených, naznačila, že jej strana je pripravená na rokovania s kýmkoľvek s výnimkou pravicovopopulistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Zároveň však naznačila, že nebudú jednoduchým partnerom pri rokovaniach.

Keďže SPD krátko po oznámení prvých prognóz avizovala zámer odísť do opozície, koalícia strán únie CDU/CSU s liberálmi z FDP a zelenými označovaná v súvislosti so zafarbením jednotlivých subjektov za tzv. jamajskú, sa javí ako matematicky jediná možná.

Čierno-žlto-zelená koalícia by mohla získať podľa odhadov väčšinu 31 hlasov.

CDU/CSU a SPD, teda doterajšia vládna koalícia, by mala väčšinu o 42 hlasov, avšak tento variant bude zrejme neprechodný, pretože SPD mieri do opozície. Strany únie sa však už nechali počuť, že mienia osloviť aj doterajších koaličných partnerov.

V súvislosti s tzv. jamajskou koalíciou je však veľmi zaujímavý výsledok prieskumu verejnej mienky ARD, z ktorého vyplýva, že u stúpencov týchto subjektov má takáto formácia iba málo sympatií.

Za dobrú formu budúcej koalície to považuje iba 31 percent stúpencov strán únie CDU/CSU, 42 percent priaznivcov FDP a 38 percent sympatizantov zelených.

Takéto koaličné trio podporuje menej ako štvrtina celej nemeckej populácie (23 percent).