Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko odmietlo tvrdenia o porušení sľubu dodať Poľsku tanky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok vyjadril sklamanie, že Berlín jeho krajine tanky typu Leopard nedodal.

Berlín 24. mája (TASR) - Nemecko v utorok odmietlo tvrdenia, že nedodržiava svoj sľub poskytnúť Poľsku tanky typu Leopard. Tie majú byť náhradou za tanky sovietskej výroby, ktoré Varšava posiela na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok vyjadril sklamanie, že Berlín jeho krajine tanky typu Leopard nedodal. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková však neskôr po stretnutí so svojím poľským náprotivkom Zbigniewom Rauom povedala, že o záležitosti rokovali s cieľom vyriešiť "nedorozumenia".

Nemecko podľa jej slov nedokáže doručiť ťažké zbrane "stlačením gombíka", pretože je potrebné brať do úvahy viaceré záležitosti.

Rau vyjadril ľútosť svojej krajiny nad tým, že situácia v spojitosti s dodávkou zbraní nie je "taká dynamická", ako sa predpokladalo. Povedal, že v tejto záležitosti sa "diabol skrýva v detailoch".

Poľsko poslalo Ukrajine tanky sovietskej výroby, za ktoré mu malo poskytnúť náhradu NATO, USA i Nemecko. Nemecko sa na rovnakej náhrade dohodlo s viacerými krajinami vrátane Slovinska a ČR, píše AP.