Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nemecko odškodní rodiny izraelských atlétov zabitých v roku 1972 na OH

Na snímke nemecký kancelár Olaf Schol v Berlíne. Foto: TASR/AP

Nemecko tiež súhlasilo s tým, že prizná zlyhania vtedajších predstaviteľov a umožní nemeckým a izraelským historikom prehodnotiť udalosti súvisiace s útokom.

Berlín 2. septembra (TASR) – Nemecká vláda v piatok potvrdila, že rodiny 11 izraelských atlétov zabitých počas letných olympijských hier v Mníchove v roku 1972 dostanú finančné odškodnenie v celkovej výške 28 miliónov eur. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Spolkový kancelár Olaf Scholz "sa veľmi teší z tejto dohody dosiahnutej s rodinami obetí", povedal novinárom v Berlíne hovorca vlády Steffen Hebesteit. Dodal, že Nemecko "zdôrazňuje svoju zodpovednosť za chyby z roku 1972, a tiež za tie, čo nasledovali v ďalších desaťročiach".

Nemecko tiež súhlasilo s tým, že prizná zlyhania vtedajších predstaviteľov a umožní nemeckým a izraelským historikom prehodnotiť udalosti súvisiace s útokom, približuje AP.

Jedenásť izraelských športovcov zavraždili členovia palestínskej militantnej skupiny Čierny september. Dohoda o odškodnení bola uzavretá len niekoľko dní pred 50. výročím tejto tragédie, ktoré pripadá na budúci pondelok.

Rodiny zavraždených začiatkom augusta pohrozili bojkotom spomienkových akcií s tým, že suma desať miliónov eur, ktorá im bola pôvodne ponúknutá, je príliš nízka. Súčasných 28 miliónov zahŕňa aj už vyplatené peniaze. Nemecko bezprostredne po útoku odškodnilo rodiny obetí sumou 4,19 milióna mariek (zhruba dva milióny eur), uvádza ministerstvo vnútra. V roku 2002 dostali príbuzní zabitých športovcov podľa agentúry DPA dodatočné tri milióny eur.

Mníchovský masaker z 5. septembra 1972 zostáva jednou z najtemnejších kapitol histórie olympijských hier. Členov izraelského tímu zajali v olympijskej dedine palestínski teroristi. Dvoch zastrelili takmer okamžite, ostatní zahynuli počas prestrelky s políciou na neďalekom letisku, keď sa ich Palestínčania pokúšali vyviezť z krajiny.

Nemecko prisľúbilo, že odtajní dokumenty viažuce sa k rukojemníckej dráme a nevydarenej záchrannej akcii. Rodiny obetí obviňujú nemecké orgány, že pre ochranu športovcov nespravili dosť a pri informovaní o bezpečnostných nedostatkoch nie sú transparentné.