Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nemecko odsúdilo Kubu za zákrok voči pokojným demonštrantom

Policajné auto kontroluje ulice po protestoch 12. júla 2021 v Havane. Archívna snímka Foto: TASR/AP

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín.

Berlín 14. júla (TASR) - Nemecko v stredu kritizovalo zákroky kubánskej vlády voči opozičným protestujúcim, ktoré si už vyžiadali jednu obeť, a vyzvalo na okamžité prepustenie pokojných demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame kubánsku vládu, aby sa vyhla násiliu, usilovala sa o dialóg a prepustila všetkých ľudí, ktorí boli zadržaní za to, že pokojne protestovali," napísal na Twitteri nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim v pondelok zakročila. V čase protestov bolo podľa agentúry AFP v nedeľu navyše zadržaných vyše 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Protesty vypukli spontánne v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.