Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecko odsúdilo politicky motivovaný súd s aktivistami v Bielorusku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proces s Biaľackim (60) a dvoma ďalšími aktivistami sa začal vo štvrtok. Obvinení sú z toho, že do Bieloruska pašovali peniaze na financovanie opozičných aktivít, za čo im hrozí 12 rokov väzenia.

Berlín 6. januára (TASR) – Nemecko v piatok kritizovalo Bielorusko za to, že postavilo pred súd väzneného aktivistu a laureáta Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého a jeho spolupracovníkov. Berlín tiež žiada, aby Minsk prepustil všetkých vyše 1400 politických väzňov a ukončil represiu občianskej spoločnosti. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

Proces s Biaľackim (60) a dvoma ďalšími aktivistami sa začal vo štvrtok. Obvinení sú z toho, že do Bieloruska pašovali peniaze na financovanie opozičných aktivít, za čo im hrozí 12 rokov väzenia. Podľa ich stúpencov je proces súčasťou represívnych zásahov voči ľudskoprávnej organizácii Viasna, ktorú Biaľacki založil v roku 1996.

"Spolková vláda ostro odsudzuje politicky motivovaný vykonštruovaný proces v Bielorusku voči Biaľackému, ako aj Vaľancinovi Stefanovičovi a Uladzimirovi Labkovičovi," uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Týchto mužov podľa neho súdia len preto, že sa angažujú v oblasti ľudských práv.

Biaľacki, Stefanovič a Labkovič sú vo väzbe od júla 2021, pôvodne pre obvinenia z daňových únikov. Zatkli ich po demonštráciách proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, ktoré vypukli v roku 2020 po sporných voľbách, ktoré opozícia i medzinárodné spoločenstvo označili za zmanipulované.

Biaľackému vlani v októbri udelili Nobelovu cenu mieru. Spoločne s ním ju získali ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL). Ocenenie dostali za úsilie, ktoré vynakladajú v oblasti ľudských práv, demokracie a mierového spolužitia Bieloruska, Ruska a Ukrajiny.

Cenu za Biaľackého prevzala 10. decembra v Osle jeho manželka Natalľa Pinčuková.