Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko odsúdilo verdikt bieloruského súdu voči Kalesnikavovej

Na archívnej snímke z 4. augusta 2021 poprední predstavitelia bieloruskej opozície Maxim Znak (v pozadí) a Maryja Kalesnikavová stoja v sklenenej klietke pre obžalovaných počas súdneho pojednávania v Minsku. Foto: TASR/AP

Lukašenko neplánuje odstúpiť z funkcie aj vďaka podpore zo strany Ruskej federácie.

Berlín/Minsk 6. septembra (TASR) – Nemecká vláda v pondelok odsúdila verdikt bieloruského súdu, ktorý odsúdil predstaviteľku bieloruskej opozície Maryju Kalesnikavovú a jej právnika Maxima Znakova na dlhoročné tresty väzenia. Informovala o tom agentúra AFP.

Viac o odsúdení predstaviteľov bieloruskej opozície nájdete tu: Bieloruskú opozičnú líderku Kalesnikavovú odsúdili na 11 rokov väzenia


„Nemecká vláda odsudzuje neoprávnený verdikt nad Maryjou Kalesnikavovou a Maximom Znakom a (zároveň odsudzuje) inštrumentalizáciu justície na politické represie v Bielorusku," povedala novinárom hovorkyňa spolkového ministerstva zahraničných vecí Andrea Sasseová.

Kalesnikavovú odsúdili na 11 rokov odňatia slobody. Maxim Znak dostal desaťročný trest. Obaja boli obvinení zo sprisahania s cieľom chopiť sa moci a z podnecovania činnosti prostredníctvom médií a internetu, ktorá ohrozovala národnú bezpečnosť.

Nemecká diplomacia verdikt označila ako „bezohľadné pokračovanie útlaku a zastrašovania zo strany bieloruského režimu voči opozičným politikom a občianskej spoločnosti". Berlín zároveň vyzval na prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku. Nemecko naďalej plánuje vyvíjať politický tlak na režim v Minsku a „pokračovať v aktívnej podpore tamojšej občianskej spoločnosti".

Západné krajiny uvalili voči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka sériu sankcií. Agentúra AFP však pripomenula, že Lukašenko neplánuje odstúpiť z funkcie aj vďaka podpore zo strany Ruskej federácie.