Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko opäť vyšle vojakov do Bosny v rámci misie EUFOR Althea

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell tento krok nazval "preventívnym opatrením".

Berlín 15. júna (TASR) - Nemecko po desiatich rokoch opätovne nasadí svojich vojakov v Bosne a Hercegovine v rámci stabilizačnej misie Európskej únie. V stredu to oznámil hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje agentúra AFP.

Operácie EÚ s názvom EUFOR Althea v Bosne prebiehajú od roku 2004 a sú pokračovaním mierotvorných misií Severoatlantickej aliancie. Súčasťou EUFOR Althea sú vojaci z viac ako 20 krajín. Nemeckí vojaci v nej naposledy pôsobili v roku 2012.

Nemecko pošle do Bosny najviac 50 vojakov Bundeswehru, priblížil Hebestreit s tým, že ich mandát potrvá jeden rok.

V Bosne a Hercegovine sa v októbri uskutočnia parlamentné voľby. AFP v tejto súvislosti upozorňuje na narastajúce obavy, že Rusko, ktoré v súčasnosti vedie vojenskú ofenzívu na Ukrajine, v tejto hlboko rozdelenej balkánskej krajine podporuje separatistické tendencie.

Od konca bosnianskej občianskej vojny v rokoch 1992–95, ktorá si vyžiadala okolo 100.000 životov, je krajina rozdelená medzi Republiku srbskú (RS) so srbskou väčšinou a Federáciu Bosny a Hercegoviny, v ktorej dominujú Bosniaci a Chorváti.

AFP pripomína, že EÚ - vzhľadom na odštiepenecké tendencie bosnianskosrbského proruského lídra Milorada Dodika, ktorý v nedávnej minulosti opakovane hrozil vystúpením RS z centrálnych inštitúcií Bosny a Hercegoviny - takmer zdvojnásobila svoju vojenskú prítomnosť v krajine. Dodik sa netají svojím obdivom a blízkymi vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom jeho separatistické snahy majú údajne aj podporu Kremľa.

Rozhodnutie posilniť sily EÚ v krajine zo 600 vojakov o ďalších 500 bolo prijaté 24. februára - v deň začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell tento krok nazval "preventívnym opatrením".