Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nemecko oznámi ďalší balík pomoci pre Moldavsko

Na snímke sprava nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jej rumunský rezortný partner Bogdan Aurescu počas darcovskej konferencie v Bukurešti 15. júla 2022. Foto: TASR/AP

Krajina by mala dostať aj materiálnu pomoc, napríklad drony s videokamerami, termografické kamery, terénne vozidlá či skenery pasov na hranici.

Bukurešť 15. júla (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková ponúkne v piatok na darcovskej konferencii v rumunskom hlavnom meste Bukurešť 77 miliónov eur ako pomoc Moldavsku pri zvládaní dôsledkov ukrajinského konfliktu. Informáciu získala tlačová agentúra DPA.

Na stúpajúce účty moldavských domácností za energie pôjde 40 miliónov eur. Ďalších 20 miliónov eur je určených na program energetickej účinnosti a na investovanie do obnoviteľných energií a 17 miliónov eur na pomoc pre státisíce ukrajinských utečencov, ktorých Moldavsko prijalo.

Krajina by mala dostať aj materiálnu pomoc, napríklad drony s videokamerami, termografické kamery, terénne vozidlá či skenery pasov na hranici.

Financie však musí odsúhlasiť nemecký parlament (Bundestag), až potom môže byť táto pomoc oficiálne sľúbená.

Tak ako Ukrajina aj Moldavsko je od júna oficiálnym kandidátom na členstvo v Európskej únii. Od začiatku invázie Ruska na Ukrajine vo februári už prijalo státisíce ukrajinských utečencov.

V Bukurešti sa v piatok na darcovskej konferencii stretávajú zástupcovia 24 krajín. Baerbocková počas svojej cesty v Rumunsku plánuje navštíviť aj prístav Konstanca na pobreží Čierneho mora - ten je jednou v navrhovaných alternatívnych lokalít pre vývoz ukrajinského obilia, ktoré po začiatku vojny uviazlo v ukrajinských prístavoch a nedá sa odtiaľ vyviezť.