Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko oznámilo plán posilňovania kybernetickej bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasťou plánu je podpora kybernetickej odolnosti malých a stredných podnikov, ak patria do tzv. kritickej infraštruktúry.

Berlín 12. júla (TASR) – Nemecko posilní opatrenia kybernetickej bezpečnosti v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. Vyplýva to z plánov vlády v Berlíne, predstavených v utorok, informovala agentúra DPA.

Nové opatrenia zahŕňajú zavedenie zabezpečeného centrálneho videokonferenčného systému pre spolkovú štátnu správu, ako aj platformu na výmenu informácií o kybernetických útokoch pod záštitou Spolkového úradu pre bezpečnosť informačnej techniky (BSI).

Súčasťou plánu je podpora kybernetickej odolnosti malých a stredných podnikov, ak patria do tzv. kritickej infraštruktúry, teda do odvetví dopravy, potravinárstva, zdravotníctva, energetiky a zásobovania vodou, približuje DPA.

Modernizovaná bude tiež informačnotechnologická infraštruktúra domácej spravodajskej služby, uviedla ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Sabotáž a dezinformácie môžu "masívne a trvalo poškodzovať alebo narúšať fungovanie našej spoločnosti a nášho hospodárstva", vysvetľuje zverejnený dokument o kybernetickej bezpečnosti.

"Posilnenie kybernetickej odolnosti spolkových úradov, inej štátnej a civilnej infraštruktúry a najmä kritickej infraštruktúry preto nemožno odkladať," uvádza sa v dokumente.