Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pamätník pred Spolkovým snemom odsúdili židovské organizácie

Aktivisti z umeleckého kolektívu Zentrum für politische Schönheit (Centrum pre politickú krásu) postavili 2. decembra 2019 pred budovou Spolkového snemu v nemeckom hlavnom meste Berlín dočasný pamätník pripomínajúci nacistickú diktatúru. FOTO TASR/DPA Foto: TASR

Rozhorčenie prejavili aj ďalšie židovské organizácie vrátane Ústrednej rady Židov v Nemecku (ZdJ) a Amerického židovského výboru (AJC).

Berlín 3. decembra (TASR) - Židovské organizácie v Nemecku kritizovali v utorok dočasný pamätník pripomínajúci nacistickú diktatúru, ktorý v pondelok postavili pred budovou Spolkového snemu v nemeckom hlavnom meste Berlín aktivisti z umeleckého kolektívu Centrum pre politickú krásu (Zentrum für politische Schönheit). Jeho súčasťou je totiž aj obrovský oceľový stĺp s popolom obetí nacizmu. Informovala o tom agentúra AP.

Ako uviedol Medzinárodný osvienčimský výbor (IAK), inštalácia "zraňuje pocity ľudí, čo prežili holokaust, a narúša večný pokoj ich zabitých príbuzných".

Rozhorčenie prejavili aj ďalšie židovské organizácie vrátane Ústrednej rady Židov v Nemecku (ZdJ) a Amerického židovského výboru (AJC).

Centrum pre politickú krásu na svojej webovej stránke uvádza, že "odkaz nacizmu oslabujú politická apatia, odmietanie utečencov a zbabelosť". Stĺp s popolom obetí nacistickej diktatúry umelecký kolektív označil za "stĺp odporu".

Pamätník sa nachádza na pozemku, kde v rokoch 1844-1951 stál komplex budov s názvom Krolloper, slúžiaci ako opera a javisko pre divadelné komédie.

V marci 1933 však v tomto objekte po tom, ako budovu vtedajšieho Ríšskeho snemu zachvátil ničivý požiar, poslanci schválili tzv. zmocňovací zákon, udeľujúci vláde mimoriadne právomoci. Tento zákon tvoril dôležitý základ pre nacistickú diktatúru.