Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Piloti Lufthansy hlasovali za štrajk

Na snímke lietadlo spoločnosti Lufthansa. Foto: TASR/AP

Odborový zväz uviedol, že výzvu na štrajk podporilo 97,6 percenta pilotov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní.

Berlín 31. júla (TASR) - Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa hlasovali za štrajk, ak rokovania o zvýšení platov nebudú úspešné. V nedeľu o tom informovala ich odborová organizácia. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Odborový zväz Vereinigung Cockpit informoval, že rušeniu letov kvôli štrajku sa ešte stále dá vyhnúť, ale výsledok hlasovania považuje za "neklamný signál" vedeniu Lufthansy v spore o platy.

Odbory zastupujú asi 5500 pilotov a požadujú zvýšenie platov o 5,5 % v tomto roku a ich automatickú úpravu o infláciu od budúceho roka. Požaduje aj garanciu počtu lietadiel Lufthansy, aby mali piloti zabezpečenú prácu. Vedenie leteckej spoločnosti odborom ani po šiestich kolách rozhovorov nepredložilo primeranú ponuku.

Odborový zväz uviedol, že výzvu na štrajk podporilo 97,6 percenta pilotov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní. Hlasovanie "zatiaľ nemusí nevyhnutne viesť k štrajkom, ale je to neklamný signál pre Lufthansu, aby brala potreby personálu v kabíne vážne," píše sa vo vyhlásení odborov.

Spor pilotov dopĺňa spor odborového zväzu Verdi, ktorý zastupuje pozemný personál Lufthansy v Nemecku. Jednodňový štrajk pozemného personálu v stredu 27. júla spôsobil zrušenie viac ako 1000 letov.