Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku začali predávať lacné mesačníky na vlak, dopyt je enormný

Na snímke regionálny vlak sa blíži k mestu Wehrheim neďaleko nemeckého Frankfurtu nad Mohanom 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Mesačníky je možné rezervovať na mesiace jún, júl a august. Spolková vláda chce touto ponukou odbremeniť spotrebiteľov vzhľadom na vysokú infláciu a tiež zatraktívniť verejnú dopravu.

Berlín 23. mája (TASR) - Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) a ďalšie prepravné firmy začali v pondelok predávať mesačné cestovné lístky za deväť eur. Ide o súčasť vládneho balíčka opatrení, ktorý je reakciou na stúpajúcu infláciu a vysoké ceny pohonných látok. Podľa DB je záujem o lístky enormný – len v pondelkových skorých ranných hodinách spoločnosť cez internet predala okolo 50.000 mesačníkov. Informovala o tom agentúra DPA.

S týmito lístkami môžu ľudia cestovať regionálnou autobusovou a vlakovou dopravou po celom Nemecku. Mesačníky je možné rezervovať na mesiace jún, júl a august. Spolková vláda chce touto ponukou odbremeniť spotrebiteľov vzhľadom na vysokú infláciu a tiež zatraktívniť verejnú dopravu.

Balíček opatrení namierený proti inflácii schválila horná komora nemeckého parlamentu (Bundesrat) v piatok. Opatrenia budú financované zo zdrojov vlády, ktorá na to vyčlenila 2,5 miliardy eur s cieľom kompenzovať dopravcom straty v ziskoch počas troch letných mesiacov.

Spolkový vládny kabinet schválil aj zníženie koncových cien benzínu a nafty prostredníctvom dočasných daňových úľav. Cieľom opatrení je dostať ceny pohonných látok späť na úroveň pred krízou. Tie začali prudko rásť po tom, ako Rusko vo februári podniklo inváziu na Ukrajinu.