Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Desiatky zranených si vyžiadala silná víchrica a tornáda v Nemecku

Hasič kráča okolo zničeného auta po pravdepodobnom vyčíňaní tornáda v nemeckom Lippstadte 20. mája 2022. Foto: TASR/AP

V spolkovej krajine Porýnie-Falcko prišiel o život 38-ročný muž, ktorý si pri páde v zatopenej pivnici udrel hlavu, píše Der Tagesspiegel.

Berlín 21. mája (TASR) – Najmenej jedna osoba prišla o život a desiatky utrpeli zranenia pri silnej víchrici a viacerých tornádach, ktoré v piatok večer zasiahli Nemecko. Úrady takisto hlásia škody v hodnote miliónov eur. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA a webovej stránky denníka Der Tagesspiegel.

V spolkovej krajine Porýnie-Falcko prišiel o život 38-ročný muž, ktorý si pri páde v zatopenej pivnici udrel hlavu, píše Der Tagesspiegel. Silný vietor v tejto oblasti očakávajú aj v sobotu a polícia ľudí vyzýva, aby sa z dôvodu pretrvávajúceho nebezpečenstva zdržiavali doma.

Polícia v meste Paderborn v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko hlásila 43 zranených osôb. Stav desiatich z nich bol vážny. Silný vietor strhol strechy viacerých budov, vyvrátil stromy a spôsobil výpadky v mestskej hromadnej doprave. Škody podľa DPA odhadujú na milióny eur.

Víchrica spôsobila škody aj v meste Lippstadt, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov západne od Paderbornu. Zranené osoby však zatiaľ odtiaľ nehlásili.

V Bavorsku utrpelo zranenia 14 osôb - prevažne detí - po tom, ako sa pôsobením silného vetra zrútila drevená chata v okrese Mittelfranken. Turisti sa do nej uchýlili, aby sa ukryli pred nepriaznivým počasím, píše DPA s odvolaním sa na hovorkyňu polície.

Hasiči v tomto okrese absolvovali takmer 400 zásahov, najmä v súvislosti so zaplavenými pivnicami, vyvrátenými stromami a strhnutými strechami budov. Počasie spôsobilo škody a obmedzilo dopravu aj v spolkových krajinách Sasko, Sársko a Durínsko.

Búrky by sa podľa meteorologických úradov mali v sobotu presunúť aj do východnej časti Nemecka a môžu sa vyskytnúť aj na juhu krajiny, píše DPA.