Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko po škandále stiahlo z Litvy celú čatu vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Nemiestne správanie niektorých vojakov v Litve je ranou pre všetkých, ktorí denno-denne slúžia bezpečnostným záujmom našej krajiny, uviedla nemecká ministerka obrany.

Berlín 17. júna (TASR) - Nemecko sa rozhodlo stiahnuť z Litvu čatu svojich vojakov. Urobilo tak v reakcii na správy o neprístojnom správaní príslušníkov Bundeswehru na večierku v tejto pobaltskej krajine, informovala agentúra AFP.

Čata pozostávajúca z 30 vojakov sa - podľa stredajšieho vyjadrenia nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej - okamžite sťahuje z Litvy naspäť do vlasti.

"Nemiestne správanie niektorých vojakov v Litve je ranou pre všetkých, ktorí denno-denne slúžia bezpečnostným záujmom našej krajiny," napísala ministerka na Twitteri. Už predtým prisľúbila, že všetci previnilci budú čo najprísnejšie potrestaní.

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Troch vojakov stiahli do vlasti už skôr a zvyšní členovia čaty sa do Nemecka vrátia v priebehu štvrtka. Vyšetrovanie prípadu sa začalo už minulý týždeň.

Webová stránka týždenníka Spiegel v pondelok informovala, že opití nemeckí vojaci spievali počas aprílového večierku v hoteli v litovskom regióne Rukla rasistické a antisemitské piesne. Jeden z nich sa okrem toho pokúsil sexuálne obťažovať svojho spiaceho kolegu. Scény z večierka boli nakrútené na video. Hlavní vinníci boli okamžite prepustení zo služby.

Nemeckými ozbrojenými silami opakovane otriasli škandály týkajúce sa pravicového extrémizmu. Nemecké ministerstvo obrany pre podozrenia z krajne pravicového extrémizmu vlani rozpustilo Komando špeciálnych síl (KSK) nemeckej armády. Krampová-Karrenbauerová však napokon rozhodla pre jeho zachovanie, keďže útvar prešiel hĺbkovou reorganizáciou.