Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet členov Spolkového snemu sa zníži na 630

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na základe reformy sa má od budúcich volieb v súčasnosti 736-členný Spolkový snem obmedziť na 630 mandátov. Dosiahnuť sa to má tak, že sa zrušia dodatočné a kompenzačné mandáty.

Berlín 17. marca (TASR) - Dolná komora nemeckého parlamentu (Spolkový snem) v piatok schválila volebnú reformu, ktorá obmedzí počet poslancov Bundestagu a trvale ho zníži na 630. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

Návrh vládnucich sociálnych demokratov (SPD), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) dosiahol potrebnú jednoduchú väčšinu hlasov. Za reformu hlasovalo 400 poslancov, proti ich bolo 261 a 23 sa zdržalo, oznámila podpredsedníčka Bundestagu Aydan Özoguzová.

Na základe reformy sa má od budúcich volieb v súčasnosti 736-členný Spolkový snem obmedziť na 630 mandátov. Dosiahnuť sa to má tak, že sa zrušia dodatočné a kompenzačné mandáty, približuje denník Die Welt.

Aktuálny volebný systém v Nemecku totiž umožňuje, aby sa počet členov dolnej komory parlamentu zvyšoval v závislosti od volebných výsledkov. V Nemecku má každý volič dva hlasy: jedným volí konkrétneho kandidáta v jednomandátových volebných obvodoch a druhým politickú stranu. Ak však strana získa z jednomandátových obvodov viac poslaneckých kresiel, než by jej prislúchalo podľa počtu druhých hlasov, tieto mandáty si ponecháva a ostatné strany dostanú kompenzačné mandáty.

Konzervatívna Únia CDU/CSU, ako aj strana Ľavica túto reformu považujú za znevýhodňujúcu a avizovali, že sa obrátia na Spolkový ústavný súd.