Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počas pandémie v Nemecku vzrástol počet ľudí podporujúcich extrémizmus

Polícia používa vodné delo na ľudí, ktorí protestovali pred Brandeburskou bránou v Berlíne. Archívne foto. Foto: TASR/DPA

Zo správy nemeckých tajných služieb vyplýva, že počet ľudí podporujúcich krajne pravicové myšlienky v Nemecku počas pandémie narástol.

Berlín 15. júna (TASR) - Počet ľudí podporujúcich krajne pravicové myšlienky v Nemecku počas pandémie opäť vzrástol. Vyplýva to zo správy nemeckých tajných služieb, ktorú v utorok v Berlíne predstavil minister vnútra Horst Seehofer. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Správa z roku 2020 vypracovaná nemeckým Spolkovým úradom na ochranu ústavy (BfV) uvádza, že počet pravicových extrémistov pripravených na použitie násilia vzrástol o 3,8 percenta na 33.300. BfV pritom až takmer 40 percent z nich považuje za "násilných, pripravených použiť násilie, podporujúcich násilie či priaznivo naklonených násiliu".

"Dôležitú úlohu pri radikalizácii pravicových extrémistov zohráva prirodzene naďalej internet. Funguje takpovediac ako echo komora šírenia nenávisti a poburovania, v ktorej sa pravicoví extrémisti navzájom povzbudzujú a ďalej radikalizujú," povedal spolkový minister vnútra Horst Seehofer, pričom zdôraznil, že pravicový extrémizmus a antisemitizmus predstavuje najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť v Nemecku.

Seehofer a riaditeľ BfV Thomas Haldenwang poznamenali, že pravicoví extrémisti a miesta, kde sa zhromažďovali, boli za uplynulých niekoľko mesiacov terčom opakovaných útokov.

V máji zaútočili na podozrivého pravicového extrémistu a jeho tehotnú partnerku v ich dome útočníci maskovaní za policajtov, približuje DPA.

Medzi tými, ktorých BfV monitoruje, je aj zhruba 1000 tzv. "ríšskych občanov" (Reichsbürger) – extrémistov, ktorí odmietajú legitimitu modernej nemeckej republiky a jej demokratických štruktúr. BfV napriek tomu nepovažuje všetkých členov tohto hnutia za pravicových extrémistov, poznamenáva nemecká tlačová agentúra.