Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Počet prípadov nákazy v Nemecku za 24 hodín stúpol o takmer 3000

Nápis "Zostaň zdravý, zostaň doma" zafixovaný na pomníku so sochami nemeckých básnikov Johanna Wolfganga von Goetheho (vľavo) a Friedricha Schillera (vpravo) v nemeckom meste Weimar 19. marca 2020. Polícia musela v uplynulých dňoch viackrát zasahovať počas takzvaných koronavečierkoch, ktoré sa konali vo viacerých nemeckých mestách, a to napriek odporúčaniam vyhýbať sa sociálnym kontaktom. Foto: TASR/AP

Nemecká spolková krajina Bavorsko od sobotu prijala drastické obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách.

Berlín 20. marca (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2958 a v piatok dosiahol 13.957 osôb. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Šéf inštitútu Lothar Wieler oznámil, že počet úmrtí sa za uvedené obdobie zvýšil o 11 na 31.

"Počas nasledujúcich dvoch týždňov budeme svedkami ďalších úmrtí, a to aj v Nemecku," povedal Wieler a takisto upozornil na obmedzené kapacity nemocníc v krajine. Nemecko je podľa neho len na začiatku šírenia nákazy. "Infikuje sa čoraz viac ľudí; čoraz viac ich bude treba prijať na pohotovosť a čoraz viac ľudí bude potrebovať respiračné pomôcky," uviedol Wieler.

Zároveň vyzval tých, ktorí doterajšiu situáciu považujú za vyvolávanie paniky, aby "konečne otvorili oči".

"Ak sa každý bude držať toho, čo je stanovené, môžeme túto epidémiu spoločne spomaliť v maximálnej možnej miere," povedal Wieler.

Nemecká spolková krajina Bavorsko od sobotu prijala drastické obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách. O zavedení podobného opatrenia uvažuje aj spolková vláda na celom území Nemecka.

Opatrenia s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu sprísňuje postupne čoraz viac spolkových krajín Nemecka. Patrí k nim aj Porýnie-Falcko.

"Na jednej strane to znamená, že občania sa nebudú môcť zhromažďovať v počte väčšom ako päť osôb. Po druhé, reštaurácie, menzy, kantíny, bufety, kaviarne a podobné gastronomické zariadenia odteraz zatvoríme, to znamená, že ich nebude možné navštíviť. Ale veľmi jednoznačne chcem povedať, že aj pre tieto zariadenia platí, že pouličný predaj, možnosť si nákup zobrať so sebou a donášková služba bude povolená," povedala krajinská premiérka Malu Dreyerová.