Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko podľa Pistoriusa pomôže Ukrajine vyhrať vojnu

Na snímke Nemecký minister obrany Boris Pistorious. Foto: TASR - AP

Berlín je pod čoraz väčším tlakom Ukrajiny a niektorých spojencov zo Severoatlantickej aliancie (NATO), napríklad Poľska, aby umožnilo dodať Kyjevu tanky Leopard 2 nemeckej výroby.

Berlín 24. januára (TASR) - Nemecký minister obrany Boris Pistorious v utorok potvrdil podporu Ukrajiny zo strany Nemecka. Rozhodnutie o dodávke tankov však podľa jeho slov závisí od úradu spolkového kancelára. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Podporujeme Ukrajinu, aby v tejto vojne neprehrala, aby proti Rusku zvíťazila," povedal pre televíziu ZDF. Nemecko podľa jeho slov robí viac v tomto smere viac, než ktorákoľvek členská krajina NATO okrem USA.

"Prevziať vedenie neznamená slepo napredovať," povedal Pistorius v spojitosti s obvineniami, že nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz váha pri rozhodnutí o dodávke Leopardov. Vedenie si podľa jeho slov vyžaduje aj zodpovednosť a dohodu so spojencami.

Berlín je pod čoraz väčším tlakom Ukrajiny a niektorých spojencov zo Severoatlantickej aliancie (NATO), napríklad Poľska, aby umožnilo dodať Kyjevu tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou.

Scholz však zatiaľ váha s poskytnutím tankov Ukrajine, aj s udelením súhlasu iným krajinám NATO, aby Kyjevu poslali tieto tanky zo svojej výzbroje.