Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Podpaľačské útoky na železnice v Nemecku vyšetrí spolková prokuratúra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia v Hamburgu, ktorá sa prípadom zaoberá, potvrdila, že požiare boli založené úmyselne a útoky boli podľa nej politicky motivované.

Berlín 14. septembra (TASR) - Nemecká spolková prokuratúra prevzala vyšetrovanie minulotýždňových podpaľačských útokov na železničnú infraštruktúru, ktoré viedli k prerušeniu vlakovej dopravy medzi metropolou Berlín a prístavným mestom Hamburg, informuje vo štvrtok TASR podľa agentúry DPA.

Úrad spolkovej prokuratúry, najvyšší nemecký orgán činný v trestnom konaní, považuje spomínané podpaľačské útoky za možné dielo zločineckej organizácie, spresnili vo štvrtok jeho zdroje.

Páchatelia založili požiare železničných káblových šácht v Hamburgu minulý týždeň v piatok a viedlo to k narušeniu značne využívaného železničného koridoru do Berlína na viac než jeden deň, spresňuje DPA.

Polícia v Hamburgu, ktorá sa prípadom zaoberá, potvrdila, že požiare boli založené úmyselne a útoky boli podľa nej politicky motivované.

Na istej ľavicovej webstránke sa objavil príspevok, v ktorého pisatelia prevzali za tento čin zodpovednosť. V liste sa uvádza, že cieľom útoku bolo zabrániť transportu "surovín získaných prostredníctvom neokoloniálnej exploatácie a extraktivizmu (ťažby prírodných zdrojov za účelom exportu), ktoré ničia Zem."

V dôsledku požiarov boli zrušené aj diaľkové vlaky medzi Hamburgom a Rostockom.