Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecko podporí preživších holokaustu sumou 554 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spolková vláda si je vedomá toho, že nesmierne utrpenie, ktoré zažili preživší, nie je možné vyvážiť peniazmi. Finančnú pomoc ešte musí schváliť parlament.

Berlín 18. októbra (TASR) - Ľudia, ktorí prežili nacistický holokaust, majú od nemeckej spolkovej vlády dostať v dôsledku koronakrízy dodatočnú pomoc vo výške pol miliardy eur. Podľa agentúry DPA dohodu uzatvorilo spolkové ministerstvo financií so združením židovských organizácií Claims Conference.

Na základe tejto dohody môže zhruba 240.000 obetí režimu národného socializmu po celom svete dostať v priebehu dvoch rokov 2400 eur. "Nemecko sa tak v časoch pandémie Covid-19 prihlásilo k svojej historickej zodpovednosti za prenasledovaných ľudí, ktorí trpeli nespravodlivosťou režimu národného socializmu," vysvetlilo ministerstvo. Spolková vláda si je však vedomá toho, že nesmierne utrpenie, ktoré zažili preživší, nie je možné vyvážiť peniazmi. Finančnú pomoc ešte musí schváliť parlament.

Ľudia, ktorí prežili nacistické koncentračné a vyhladzovacie tábory, patria k rizikovým skupinám. Podľa ministerstva financií nielen pre ich vek, ale v neposlednom rade preto, že život v táboroch im priniesol vážne zdravotné problémy a pandémia ich zasiahla mimoriadne tvrdo.

Zvýšená bola aj podpora pre opatrovateľské služby v domácom prostredí a ďalšie sociálne služby. V rámci tohto programu spolková vláda uvoľní v budúcom roku 554 miliónov eur, čo je o 30 miliónov eur viac, než sa pôvodne plánovalo.